ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοιγμα σχολείων: Προβληματισμένοι οι λοιμωξιολόγοι - Αποφασίζουν στις 4 Ιανουαρίου

21:30 - 30 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Άνοιγμα σχολείων: Προβληματισμένοι οι λοιμωξιολόγοι - Αποφασίζουν στις 4 Ιανουαρίου
Στις αρχές Ιανουαρίου θα κριθεί τελικά πότε θα πραγματοποιηθεί η επαναλειτουργία των σχολείων, καθώς οι λοιμωξιολόγοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη σύσκεψή τους. «Ανοιχτές» ημερομηνίες η 8η και η 11η Ιανουαρίου για τα δημοτικά ή για όλες τις βαθμίδες, αν και δεν λείπουν μεταξύ των επιστημόνων και οι πιο επιφυλακτικοί που περιμένουν να δουν πώς θα κυλήσουν οι γιορτές. Οι ειδικοί μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες, με τους πιο σκεπτικούς να έχουν αμφιβολίες για το πότε θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγείται να γίνονται τεστ κορονοϊού σε εκπαιδευτικούς και μαθητές όταν αυτά ανοίξουν, σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή. Ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, επανέλαβε ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα γίνει στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου.

Ένας από τους επιστήμονες που διατηρεί τις αμφιβολίες του για την επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες είναι ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ο οποίος, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, σημείωσε ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.

«Κατανοούμε την αναγκαιότητα» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, ωστόσο επισήμανε πως «δεν είμαστε σε μια ήρεμη κατάσταση». Ορόσημο για την επιστροφή στα θρανία θα είναι η μείωση των «σκληρών αριθμών της πανδημίας», αλλά και η σταθεροποίησή τους. «Το όριο ασφαλείας για μένα είναι διψήφιο» πρόσθεσε.

Τη θέση του, ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε τη θέση του πως τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν στις αρχές του Ιανουαρίου. «Η δική μου γνώμη είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν αργότερα. Εμείς έχουμε ήδη τρέξει προσομοιώσεις μέχρι τον Ιούνιο, για μια σειρά από μέτρα που έχουν να κάνουν με το άνοιγμα των σχολείων, άνοιγμα λιανικού εμπορίου, άνοιγμα εστίασης, με/χωρίς απολύμανση του αέρα, με/χωρίς τηλεργασία κ.λπ. Να πω εδώ ότι το σημαντικότερο δεν είναι οι αριθμοί, είναι το πώς» δήλωσε μιλώντας στον Realfm.

Αρνητική στο άνοιγμα των σχολείων στην παρούσα κατάσταση εμφανίστηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού,  Ανέφερε μάλιστα συγκεκριμένα μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο πλέον έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet, σύμφωνα με τις οποίες σε περιπτώσεις μεγάλης διασποράς σε σχολεία, τα δύο τρίτα αυτής είχαν προκληθεί από εκπαιδευτικούς και το ένα τρίτο από τους μαθητές. Η κ. Λινού πιστεύει ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί πριν ανοίξουν τα σχολεία, με προτεραιοποίηση για όσους έχουν επιβαρύνσεις υγειονομικές ή είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Από την άλλη πλευρά, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, είπε πως είναι πρόωρο να ανοίξουμε όλες τις δραστηριότητες στις 7 Ιανουαρίου. «Δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα μαζί» τόνισε στον ΣΚΑΪ.

«Η πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου εφόσον είμαστε ασφαλείς» δήλωσε από τη μεριά του  ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. O κ. Γώγος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 4 ή 5 του μήνα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.     

Τελευταία τροποποίηση στις 23:02 - 30 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.