ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ: Εξελέγη στο Partnership Group του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος

12:50 - 17 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ: Εξελέγη στο Partnership Group του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος
Γνωστοποιήθηκε η εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, (ΕΛΣΤΑΤ), κ. Αθανάσιου Κων. Θανόπουλου ως μέλος στο Partnership Group του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος για την περίοδο Ιουλίου 2021 - Ιουνίου 2023.

Η εκλογή του ήταν ομόφωνη από τους Επικεφαλής όλων των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), και πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης 46ης συνάντησης της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (European Statistical System Committee - ESSC) που διεξήχθη στο διάστημα 20-21 Μαΐου 2021.

Το Partnership Group αποτελεί ολιγομελή, υψηλού επιπέδου ομάδα, στην οποία υπάρχει περιορισμένη, αριθμητικά, συμμετοχή αιρετών Επικεφαλής των Εθνικών Στατιστικών Υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (European Statistical System - ESS). Αποστολή του Partnership Group αποτελεί η ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος, κυρίως μέσω της διασφάλισης της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανώτερου οργάνου του, της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος (ESSC).

Παράλληλα, αποτελεί την Ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα, υπό τον Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Οι κύριες αρμοδιότητες του Partnership Group είναι:

  • Προσδιορίζει και αναδεικνύει τα στρατηγικά θέματα και τα αμφιλεγόμενα ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα που χρειάζεται να συζητηθούν από το ανώτερο όργανό του (ESSC).
  • Επικουρεί στον συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Στατιστικών Συστημάτων και της Eurostat σε στρατηγικά θέματα και στην επίτευξη συναίνεσης για σημαντικά αμφιλεγόμενα ζητήματα.
  • Παρακολουθεί τη λειτουργία της ESSC και των επικουρικών οργάνων της.

Η εκλογή του Έλληνα Επικεφαλής σηματοδοτεί την ανεπιφύλακτη και ευρεία αναγνώριση από τους ομολόγους του, και από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα γενικότερα, της σημαντικής και σταθερής προόδου που συντελείται κατά τα τελευταία έτη στον τομέα των επίσημων στατιστικών της Χώρας μας και την εδραίωση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών. Παράλληλα, υποδεικνύει την προσδοκία να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την πρόοδο που έχει εμπεδωθεί στην ΕΛΣΤΑΤ, στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Partnership Group:  https://ec.europa.eu/eurostat/web/european-statistical-system/ess-governance-bodies/partnership-group

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.