ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο... ελευθερίας για εμβολιασμένους- «Mini lockdown» μόνο για ανεμβολίαστους

08:33 - 06 Οκτ 2021 | Ειδήσεις
Σχέδιο... ελευθερίας για εμβολιασμένους- «Mini lockdown» μόνο για ανεμβολίαστους
«Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων». Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση σχετικά με την καθημερινότητα των πολιτών το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα (6/10) στις 15.00 έναν νέο οδηγό προς την κανονικότητα, με περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους. Τα μίνι lockdown ισχύουν μόνο για τους ανεμβολίαστους, ενώ και στις περιοχές χωρίς έξτρα περιορισμούς, η ζωή των εμβολιασμένων αποκτά περισσότερα "προνόμια".

Η βασική φιλοσοφία των αλλαγών είναι πως δεν είναι δυνατόν να στερούνται δικαιώματα οι πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο. 

Οι πληροφορίες λένε πως όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιασμό τους ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης, δεν θα αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που ισχύουν μέχρι στιγμής. Έχει αποφασιστεί δηλαδή η άρση των περιορισμών ως προς την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα στους χώρους διασκέδασης. Επιπλέον θα επιτρέπονται οι όρθιοι πελάτες και ο χορός.

Αλλά και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη και  συνεπώς σε μίνι lockdown, οι περιορισμοί σε διασκέδαση και ωράριο θα ισχύουν μόνο για τους μη εμβολιασμένους. Για τους χώρους διασκέδασης, αυτοί θα πρέπει να είναι αμιγείς.

Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, δεν θα καταργηθεί και θα παραμείνει όπως έχει σήμερα.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας είπε στο Open ότι «όπου υπάρχουν περιοχές ή χώροι στους οποίους βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη ελευθερία, να έχει ο άνθρωπος αυτός περισσότερο κανονικότητα. Από εκεί και πέρα στις μεικτές περιοχές, στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά για τους ανεμβολίαστους, εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, να το ξεκαθαρίσουμε. Εχθρός είναι ο κορονοϊός. Ο ανεμβολίαστος κινδυνεύει περισσότερο από τον εμβολιασμένο. Σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν μέτρα και θα επιχειρήσουμε όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα μέτρα».

Όσον αφορά στις παρελάσεις τελικά η λύση που προκρίνεται  προβλέπει την πραγματοποίηση τους. Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν διατυπωθεί  αντικρουόμενες απόψεις. Ειδικοί είχαν χτυπήσει καμπανάκι για την πραγματοποίηση τους, ενώ στο τραπέζι είχε πέσει  πρόταση να υπάρξουν αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο (ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα).

Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 06 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.