ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σεισμολόγοι για Εύβοια: Δεν μπορεί να αποκλειστεί μεγαλύτερος σεισμός

09:22 - 29 Δεκ 2022 | Ειδήσεις
Σεισμολόγοι για Εύβοια: Δεν μπορεί να αποκλειστεί μεγαλύτερος σεισμός
«Το κρίσιμο ερώτημα, εάν δηλαδή τα 4,9 Ρίχτερ της Τετάρτης στα Ψαχνά της Εύβοιας, ήταν ο κύριος σεισμός , δεν μπορούμε να το απαντήσουμε. Κανένας επιστήμονας στον κόσμο δεν μπορεί να το απαντήσει. Η Φύση έχει τους δικούς της κανόνες. Εμείς μπορούμε να εκτιμήσουμε κάποια στοιχεία που υπάρχουν», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης (29/12).

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, «η σεισμική ακολουθία από χθες το μεσημέρι, θεωρείται ότι είναι προς την θετική κατεύθυνση και αυτό μας δίνει ικανοποίηση. Όμως, χωρίς να αποκλείεται να έχουμε κάποιον σεισμό της τάξεως των 5,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ».

«Στην περιοχή υπάρχει δραστηριότητα επί εβδομάδες με σεισμούς μεγέθους ανάλογου. Το θετικό είναι ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα συνεκλήθη η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Σχετικά με τις αναφορές του τις προηγούμενες ώρες για πιθανή «πολική βόμβα» στην Ελλάδα, ανάλογη με αυτήν των ΗΠΑ, ο Ευθύμης Λέκκας είπε ότι «είναι πιθανό να έρθει στην Ελλάδα μια “πολική βόμβα”, σε μικρότερη κλίμακα από αυτήν των ΗΠΑ. Αυτό είναι κυρίως μια υπόθεση εργασίας για να μας διευκολύνει επιχειρησιακά, δεν έχουμε κάποιο απτό στοιχείο».

Λίγο αργότερα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, άφησε αχιμές για την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, λέγοντας πως υπήρξαν παραλείψεις στην συνεδρίαση της Τετάρτης για την Εύβοια και τονίζοντας πως πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή στην νότια Εύβοια και όχι μόνο στην κεντιρκή.

Παπαζάχος: Πιθανός ισχυρότερος σεισμός

Την ίδια στιγμή στο Mega ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σημειωθεί ισχυρότερος μετασεισμός, ο οποίος μπορεί να φτάσει και τα 4,5 Ρίχτερ.

«Παρότι η ακολουθία εξελίσσεται με μικρούς σεισμούς, μεγέθους 3,5 Ρίχτερ, είναι πολύ υποτονική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τις επόμενες ημέρες θα εκδηλωθούν ισχυρότεροι μετασεισμοί. Στην πιο φυσιολογική περίπτωση οι μετασεισμοί μπορούν να φτάσουν μέχρι 4,5 Ρίχτερ», δήλωσε.

Οι σεισμολόγοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ.

«Το ρήγμα που υπάρχει εκεί και διαμορφώνει όλη την λεκάνη των Ψαχνών είναι ένα μεγαλύτερο ρήγμα που είναι γνωστό. Το ρήγμα αυτό έχει την ικανότητα να κάνει σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ. Αυτό δεν σημαίνει πως κάθε φορά που γίνεται σεισμός σε ένα ρήγμα, το οποίο μπορεί να δώσει τέτοιο μέγεθος, ότι μπορεί να γίνει σεισμός 6 Ρίχτερ. Απλά επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα και δεν ξέρουμε την κατάσταση του ρήγματος κρατησαμε μία επιφύλαξη. Προς το παρόν, η ακολουθία έχει περιοριστεί σε ένα μικρό μήκος», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα για τη μετασεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.