ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο «αθώα» είναι τελικά τα χάρτινα καλαμάκια;

12:11 - 04 Σεπ 2023 | Ειδήσεις
Πόσο «αθώα» είναι τελικά τα χάρτινα καλαμάκια;
Η εναλλακτική λύση που προσφέρουν τα χάρτινα καλαμάκια βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των ανησυχιών των ειδικών, οι οποίο μάλιστα χτυπούν «καμπανάκι» για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση τους τόσο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία μας.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food Additives and Contaminants journal κατέληξε στο ότι τα χάρτινα καλαμάκια περιέχουν μακράς διαρκείας και δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες, γνωστά και με την ονομασία «παντοτινά χημικά».  

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα PFAS, που βρέθηκαν να περιέχονται στα χάρτινα καλαμάκια, ονομάζονται «παντοτινά» καθώς δεν διασπώνται αλλά είθισται να μεγεθύνονται όταν εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα ή στο περιβάλλον.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές εξέτασαν 39 μάρκες απο καλαμάκια, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από χαρτί, μπαμπού, τζάμι, ανοξείδωτο ατσάλι ή πλαστικό και η μελέτη βρήκε ότι το 69% περιείχε PFAS.

Πρώτα στην κατάταξη βρέθηκαν τα χάρτινα καλαμάκια, με το 90% να περιέχει τα «παντοτινά χημικά», ακολούθησαν με 80% αυτά από μπαμπού, 75% τα πλαστικά και 40% τα γυάλινα. Το πιο κοινό PFAS που βρέθηκε ήταν το περφλοροκτανικό οξύ (PFOA).

«Τα καλαμάκια που κατασκευάζονται από φυτικά υλικά, όπως το χαρτί και το μπαμπού, συχνά διαφημίζονται ως πιο βιώσιμα και οικολογικά από τα πλαστικά. Παρόλα αυτά η παρουσία των PFAS σε αυτά τα καλαμάκια σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητα αλήθεια το παραπάνω», σημείωσε ο συντάκτης της μελέτης, Τίμο Γκρόφεν.

Τι είναι τα PFAS

Οι συγκεκριμένες τοξικές ουσίες εισήχθησαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940 με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των προϊόντων στο λάδι, το νερό και το λίπος και άρα την επιβράδυνση της εντροπίας, της φθοράς και των αρνητικών συνεπειών που φέρνει η χρήση και το πέρασμα του χρόνου σε τρόφιμα και καθημερινά αντικείμενα.

Οι ουσίες PFAS βρίσκονται σχεδόν παντού στην αγορά

Οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες μπορούν να βρεθούν σε πληθώρα προϊόντων, όπως μαγειρικά σκεύη, υφάσματα, ή ακόμα και το νερό. Εισέρχονται στα τρόφιμα μέσω των φυτών, των ζώων και των μολυσμένων κέντρων επεξεργασίας, ενώ είναι δυνατόν πολύ μικρές ποσότητες PFAS να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω της συσκευασίας, της επεξεργασίας και των μαγειρικών σκευών».

Πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία μας τα χάρτινα καλαμάκια;

Απαντώντας σε αυτή τη σημαντική ερώτηση, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης, σημείωσε σε συνέντευξή του ότι οι ουσίες αυτές μεταναστεύουν από το υλικό στο τρόφιμο, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:15 - 04 Σεπ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.