ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαντορινιός: Καρφιά για τις καθυστερήσεις με τους δασικούς χάρτες

12:42 - 16 Οκτ 2020 | Περιβάλλον
Σαντορινιός: Καρφιά για τις καθυστερήσεις με τους δασικούς χάρτες
Κατά την συζήτηση για την ψήφιση του Νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών, τοποθετήθηκε την Πέμπτη στην Ολομέλεια, ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε υπέρ της τροπολογίας που κατέθεσε μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιο, για να ολοκληρωθούν οι πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων των δασικών χαρτών.  

Ταυτόχρονα ανέδειξε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην τουριστική βιομηχανία και την εστίαση από τις ρυθμίσεις μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης, χωρίς καμία πρόβλεψη χρηματοδότησης αυτής της μετάβασης, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας.

«Οι δασικοί χάρτες προσφέρουν ασφάλεια δικαίου. Είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο και επιταχύνουν τις επενδύσεις που όλοι θέλουμε σήμερα. Η Κυβέρνησή μας πήρε τους δασικούς χάρτες από το 0,8% και τους έφτασε σε 45% κυρωμένους και 55% αναρτημένους. Μία τέτοια μεγάλη μεταρρύθμιση είναι προφανές ότι θα δημιουργούσε και προβλήματα. Αναδείχθηκαν μέσα από αυτήν τη μεταρρύθμιση παραλείψεις δεκαετιών. 

Ένα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκε ήταν ο χαρακτηρισμός χορτολιβαδικών εκτάσεων, οι οποίες υπήχθησαν στη δασική νομοθεσία και ιδιαίτερα, στα νησιά του Αιγαίου. Μάλιστα, προεκλογικά πολλά γαλάζια στελέχη έπαιζαν πάρα πολύ με αυτό το θέμα στα νησιά».

«Εμείς αυτό το πρόβλημα το αναγνωρίσαμε, και μάλιστα, πολύ έγκαιρα. Το 2018, με το άρθρο του ν.4546 διευκρινίστηκε ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις με κτήρια και οικοδομική άδεια, μπορούν να τεθούν εκτός της δασικής νομοθεσίας.

Το 2017, με το άρθρο 6 του ν.4467 επιλύσαμε το πρόβλημα στη διαδικασία έκδοσης διαπιστωτικής πράξης των πεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεων. Τον Μάιο του 2019, με Υπουργική απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού και σήμερα Κοινοβουλευτικού μας Εκπροσώπου, του Σωκράτη Φάμελλου, έγινε αποδεκτή η γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβούλου Δασών για το χαρακτηρισμό φρυγανικών εκτάσεων με τις οποίες αποχαρακτηρίζονται οι συγκεκριμένες από δασικές με φρυγανική έκταση αν δεν υπάρχει άλλη δασική βλάστηση ή εάν δεν υπερβαίνει το 15% της έκτασης.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά απέμπλεξε πολλές εκτάσεις των νησιών μας, οι οποίες τέθηκαν εκτός δασικής νομοθεσίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.