ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nord Stream: Τι επίδραση θα έχουν στο περιβάλλον οι διαρροές; Κύριο

10:01 - 01 Οκτ 2022 | Περιβάλλον
Nord Stream: Τι επίδραση θα έχουν στο περιβάλλον οι διαρροές;
Άνευ προηγουμένου διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα και στην ατμόσφαιρα, αναφέρθηκαν την περασμένη Δευτέρα, και μπορεί να αποτελούν ένα από τα χειρότερα βιομηχανικά ατυχήματα μεθανίου στην ιστορία.

Πιο συγκεκριμένα, το μεθάνιο είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, ενώ μπορεί να διαρρεύσει από αγωγούς και γεωτρήσεις, καθώς επίσης εκπέμπεται από τη γεωργία και τα απόβλητα τροφίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά και για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Μετά από δεκαετίες εστίασης στις επιπτώσεις του  διοξειδίου του άνθρακα όσον αφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν την απειλή που συνιστά και το μεθάνιο, γι’ αυτό και πέρυσι πάνω από 100 κράτη υπέγραψαν δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030.

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream αποτελούν σοβαρό περιβαλλοντικό κίνδυνο

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το μεθάνιο είναι σημαντικά πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα, και ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν συμβάλλει στη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας είναι επειδή υπάρχει σε πολύ μικρότερη ποσότητα στην ατμόσφαιρά μας από το διοξείδιο του άνθρακα.

Μάλιστα, ακόμα μια έρευνα αποκαλύπτει ότι οι εκπομπές μεθανίου είναι 80 φορές χειρότερες από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε μια κλίμακα 20 ετών, ενώ ήδη ευθύνονται περίπου για το 30% της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

{https://twitter.com/CH4Observatory/status/1575610350548164608}

Από πού προέρχεται το μεθάνιο;

Τα τρία πέμπτα των εκτιμώμενων εκπομπών μεθανίου στον κόσμο προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα, ενώ τα  υπόλοιπα από φυσικές πηγές, όπως βάλτοι.

Βάσει των στοιχείων του συνασπισμού «Climate and Clean Air», από τις ανθρωπογενείς εκπομπές μεθανίου τα δύο τρίτα προέρχονται από την κτηνοτροφία, τον γεωργικό τομέα και τα ορυκτά καύσιμα, με το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων να προέρχεται από απορρίμματα αποσύνθεσης καθώς και από την καλλιέργεια ρυζιού.

Ενώ οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια το επίπεδο του μεθανίου στην ατμόσφαιρα, η κατανόηση από πού προέρχεται είναι ζωτικής σημασίας για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να επιβάλουν κανονισμούς ώστε να μειώσουν τις επιβλαβείς για το περιβάλλον εκπομπές.

Το μεθάνιο είναι σημαντικός παράγοντας της κλιματικής αλλαγής

Τα αέρια του θερμοκηπίου όπως το μεθάνιο λειτουργούν ως κάλυμμα που μονώνει τη Γη. Απορροφούν ενέργεια και επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο η θερμότητα φεύγει από τον πλανήτη μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Για αιώνες, το φαινόμενο του θερμοκηπίου εμφανίζεται οργανικά λόγω της φυσικής απελευθέρωσης μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα από φυτά, ζώα και υγροτόπους.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα τα τελευταία 150 χρόνια έχει προκαλέσει μια τεράστια αύξηση στις εκπομπές τεχνητών αερίων του θερμοκηπίου, προκαλώντας την παγκόσμια θερμοκρασία να εκτοξεύεται με ανησυχητικό ρυθμό. Μάλιστα, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο αντίκτυπος μιας ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι ήδη αισθητός σε όλο τον κόσμο.

Το κλείσιμο του Nord Stream θα αλλάξει τις ενεργειακές στρατηγικές;

Οι Nord Stream 1 και 2 έχουν πλέον κλείσει επ’ αόριστον λόγω των διαρροών, ωστόσο πολλές χώρες στην Ευρώπη βασίζονται σε αυτούς τους αγωγούς φυσικού αερίου για ενέργεια.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς το κλείσιμο των αγωγών Nord Stream θα επηρεάσει τις ενεργειακές στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.