ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

COP27: Αύξηση θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα χρόνια

16:32 - 27 Οκτ 2022 | Περιβάλλον
COP27: Αύξηση θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα χρόνια
Η «θλιβερά αρνητική» πρόοδος για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης κρατά τον πλανήτη σε μια πορεία αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ.

Με δεδομένο ότι ο «στόχος» είναι να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2 βαθμούς και ιδανικά σε 1,5 βαθμό, εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν από 6-18 Νοεμβρίου στις συνομιλίες για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο.

Δυστυχώς , εάν οι ήδη υφιστάμενες πολιτικές δεν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν πιθανόν σε αύξηση κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου στη θερμοκρασία έως τα τέλη του αιώνα, κατά 0,1 βαθμό υψηλοτέρα από τις εκτιμήσεις της περασμένης χρονιάς.

Απαιτείται μείωση των εκπομπών κατά 45% 

Για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο 1,5 βαθμό Κελσίου, οι ετήσιες εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% συγκριτικά με τις προβλέψεις για τις εκπομπές με βάση τις σημερινές πολιτικές σε μόλις οκτώ χρόνια και ο μετασχηματισμός της παγκόσμιας οικονομίας σε οικονομία χαμηλού άνθρακα θα απαιτήσει επενδύσεις τουλάχιστον 4-6 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση.

«Είναι πασιφανές πως αν ο κόσμος, και ειδικά η Ευρώπη, είχε επενδύσει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτά τα τελευταία 20 χρόνια, δεν θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση που γνωρίζουμε σήμερα και οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου δεν θα ήταν τόσο υψηλές», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε σχετική συνέντευξή του

«Δεν επενδύσαμε επαρκώς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τώρα πληρώνουμε το τίμημα», πρόσθεσε. «Η μεγαλύτερη ηλιθιότητα θα ήταν να επενδύσουμε κι άλλο σε αυτό που μας οδήγησε σε τούτη την καταστροφή», κατέληξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.