• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
18:54 - 05 Μαρ 2007

Fitch: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Στην ίδια ρότα και η Moody's

Σε «θετικές» από «σταθερές» αναβαθμίζει τις προοπτικές της ελληνική οικονομίας ο διεθνής οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings, και την αποδίδει στη βελτίωση των μακροοικονομικών της δεικτών. Να σημειωθεί ότι προς την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας προσανατολίζεται ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Moody's, όπως αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα του "R". Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μεταξύ των τελών Ιουνίου - Ιουλίου.

Ειδικότερα ο διεθνής οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας σε «θετικές» από «σταθερές», διατηρώντας την αξιολόγησή "A", σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τη Fitch, εάν η αναθεώρηση του ΑΕΠ εγκριθεί, το Δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 80% από το τρέχον εκτιμώμενο 104% και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει περίπου στο 2% του ΑΕΠ.

Παράλληλα η Moody's, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αξιολογήσει αφενός την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών και την πορεία ανάπτυξης της Ελλάδος αφετέρου τον χρόνο όπου θα εξέλθει η Ελλάδα από το καθεστώς επιτήρησης.

Με βάση λοιπόν ορισμένες πληροφορίες στο διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου επίκειται η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody's από Α1 σε Α1+ δηλαδή θα ενισχυθεί κατά μια κλίμακα η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Σημειώνεται ότι με βάση την Standard and Poor's η Ελλάδα βαθμολογείται με Α+ και θετικό outlook ενώ με βάση την Fitch σε Α+.

Εφόσον αναβαθμιστεί η Ελλάδα το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να δανείζεται από το εξωτερικό υπό την μορφή ομολογιακών εκδόσεων φθηνότερα και με σαφώς καλύτερους οικονομικούς όρους.

Πέραν την αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στις 11 Απριλίου η Moody's θα αναβαθμίσει μέρος των ελληνικών τραπεζών.

Το τελευταίο διάστημα ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος έχει προβεί σε σημαντικές αναβαθμίσεις ευρωπαϊκών τραπεζών που αφορούν την μακροπρόθεσμη και την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.

Οι αναβαθμίσεις έχουν λάβει χαρακτηριστικά μπαράζ λόγω της βελτίωσης που εμφανίζει γενικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρώπη.

Κατά το πιθανότερο σενάριο οι ελληνικές τράπεζες τουλάχιστον οι 3-4 μεγαλύτερες με επίκεντρο την Εθνική , την Eurobank, την Alpha και την Πειραιώς αναμένεται να αναβαθμιστούν κατά 1 κλίμακα υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Πάντως δεν μπορεί να αποκλισθεί ελληνική τράπεζα ενδεχομένως η Εθνική να λάβει πιστοληπτική διαβάθμιση μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Ελλάδος που διαμορφώνεται στο Α.