• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:18 - 29 Μαρ 2011

Χαστούκι της S&P και στο Χ.Α. - Πτώση 3,66% για τις τράπεζες

Μόλις τέσσερις μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η βοήθεια της Ε.Ε. Προς την Ελλάδα, σχετικά με την αποπληρωμή του δανείου της τρόικας, η S&P “χτύπησε”, εξέλιξη για την οποία είχε προειδοποιήσει το “R” από τις 14/3. Ο λόγος της υποβάθμισης έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας ή ααναδιάρθρωσης του χρέους, πρώτα προηγείται στην είσπραξη των κεφαλαίων που έχει δώσει η Ε.Ε., έπειτα το ΔΝΤ και τελευταίες οι τράπεζες!

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έφτασε στα χαμηλά των 1.570 μονάδων, στο άκουσμα της πληροφορίας για να κλείσει λίγο πιο ψηλά στο τέλος. Η απογοήτευση έχει επιστρέψει στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Από τη μία οι εξελίξεις στην Πορτογαλία για την οποία προεξοφλείται ένταξή της στον Μηχανισμό Στήριξης και από την άλλη η κυβερνητική ατολμία σε ότι αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας απογοητεύουν τους ξένους επενδυτές. Ήδη, η JP Morgan αποθαρρύνει τους επενδυτές της να τοποθετηθούν στις αγορές του Νότου, παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις θεωρούνται ως ιδιαίτερα ελκυστικές. Οι μακρο/οικονομικές προοπτικές είναι αυτές που αποθαρρύνουν τους επενδυτές, σχολιάζουν χρηματιστές. Την ίδια ώρα τα στοιχεία για το έλλειμμα είναι κάτι περισσότερο απογοητευτικά, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει, αλλά και να δικαιολογήσει στην τρόικα που έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1,97%, στις 1.579,76 μονάδες και πλέον ενεργοποιείται η στήριξη των 1.542 – 1.550 μονάδων, σχολιάζουν οι αναλυτές. Οι τράπεζες, τα πλέον δεικτοβαρή χαρτιά και αντιπροσωπευτικότερα της ελληνικής οικονομίας υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Πτώση 5,775 για την μετοχή της Πειραιώς, στο 1,47 ευρώ, 5,13% υποχώρησε η ΑΤΕ, 4,96% η Eurobank, 4,53% το Τ.Τ., 3,89% η Εθνική στα 6,43 ευρώ και 1,5895 η Alpha, στα 4,95 ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 3,66%. Εξαίρεση από τον 20άρη απετέλεσαν οι μετοχές των ΔΕΗ (η διοίκηση έκανε λόγο για αποχώρηση 600, 700 εργαζομένων), Jumbo (ανακοίνωσε πτώση τζίρου μόλις 1% στο 8μηνο) και Motor Oil (αγορές από ξένους). Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν πάνω από τα 110 εκατ. ευρώ, με τον μεγαλύτερο τζίρο 24 εκατ. ευρώ να πραγματοποιείται στην Εθνική.