Επιπλέον, αν και δεν θα προχωρήσει σε αύξηση στους φόρους των καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, θα αυξήσει το Φ.Π.Α. στο 20% από 17,5% από τον Ιανουάριο του 2011.
Στο 1,1% του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί το χρέος της βρετανικής κυβέρνησης έως το 2015. Σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος της Μ. Βρετανίας θα διαμορφωθεί στο 62% του ΑΕΠ το 2010-2011, ενώ θα φτάσει στο 69% του ΑΕΠ το έτος 2015. Ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου εκτιμάται στο 1,1% του ΑΕΠ το 2015-2016, ενώ θα διαμορφωθεί στις 149 δισ. στερλίνες το 2010-2011.
«Η κρίση στην ευρωζώνη μας δείχνει ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη», είπε ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «είναι ένας αναπόφευκτος προϋπολογισμός και στον οποίον όλοι θα αναγκαστούν να συνεισφέρουν».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε μείωση ετήσιων δημόσιων δαπανών κατά 30 δισ. στερλίνες μέχρι το 2014 και 2015, αποκαλύπτοντας πως το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών δε θα προέλθει από την αύξηση της φορολογίας. Πρόσθεσε, δε, ότι το 77% της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα προέλθει από περικοπές δαπανών.
Αναλυτικά, η κυβέρνηση θα μειώσει τις δαπάνες στα τμήματά της κατά 17 δισ. στερλίνες μέχρι το έτος χρήσης 2015, όπου θα μειώσει τους προυπολογισμούς ορισμένων τμημάτων της κατά 25% κατά μέσο όρο.
Ανακοίνωσε, δε, πάγωμα των μισθών του δημοσίου για τα επόμενα δύο χρόνια, με τα 1,7 εκατ. χαμηλόμισθων να λαμβάνουν αύξηση 250 στερλινών, αλλά και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 66 έτη.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αρμόδιας υπηρεσίας (Office for Budget Responsibility), η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2010 αντί για 1,3% που είχε προβλεφθεί, κατά 2,8% το 2012 και κατά 2,9% το 2013. Επίσης, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί στο 6,1% το 2015.
Πρόσθεσε ότι τα χαμηλά επιτόκια προστατεύουν την οικονομική ανάκαμψη, ενώ τόνισε ότι οι χώρες που έχουν πλεόνασμα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια ζήτηση.