• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
13:44 - 09 Νοε 2010

Μέρκελ: Μεγάλος κίνδυνος η επιστροφή στον προστατευτισμό

Η επιστροφή στον προστατευτισμό από το διεθνές εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, αναφέρει η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G 20 στη Σεούλ στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Η Καγκελάριος είπε ότι ανησυχεί από τις νέες περιπτώσεις μη δασμολογικών εμποδίων στο εμπόριο, τα οποία ορθώνονται από χώρες της G 20, περιλαμβάνοντας σε αυτά και το νόμο του αμερικανικού Κογκρέσου για την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές από την Κίνα, εάν δεν ανατιμήσει το νόμισμά της.

Η Μέρκελ επεσήμανε ότι η Κίνα πρέπει να πειστεί "με γεγονότα και συγκεκριμένα στοιχεία" να διαμορφώσει μία "εύλογη συναλλαγματική ισοτιμία" για το γουάν, αντί να κατηγορείται για τη συναλλαγματική πολιτική που ακολουθεί. Η γερμανίδα Καγκελάριος είπε ότι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πρέπει να αντανακλούν τη δύναμη της οικονομίας που εκδίδει κάθε νόμισμα, ενώ απέρριψε την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τιμ Γκάιτνερ να θεσπιστούν όρια στο πλεόνασμα και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των χωρών. Τα πλεονάσματα είπε δεν "οφείλονται μόνο στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά και στην ανταγωνιστικότητα".

Η Μέρκελ ήταν προσεκτική και κράτησε ισορροπίες στην κριτική που άσκησε στην Κίνα και τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας τη μέχρι σήμερα συμβολή της G 20 στην αποφυγή μίας παρατεταμένης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Υποστήριξε το σχέδιο της Κυβέρνησής της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2011, τονίζοντας ότι μία στρατηγική εξόδου από τα ελλείμματα είναι αναγκαία για όλες τις χώρες της G 20.