• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Οργή στην Τουρκία για το «μπλόκο» της Disney+ στo «Ataturk»
21:52 - 02 Αυγ 2023

Οργή στην Τουρκία για το «μπλόκο» της Disney+ στo «Ataturk»

Έντονη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση της συνδρομητικής πλατφόρμας Disney+ της Walt Disney, να μη μεταδώσει ένα ντοκιμαντέρ για τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Το τουρκικό κυβερνών κόμμα Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επέκρινε την απόφαση, ενώ το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης υποστήριξε ότι εξετάζει δημοσιεύματα σε τουρκικά και αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Να σημειωθεί, ότι μέσα στον Ιούνιο η Αρμένικη Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) είχε καλέσει την Disney+ να μην προβάλλει τη συγκεκριμένη σειρά, υποστηρίζοντας ότι αυτή «δοξάζει έναν Τούρκο δικτάτορα και γενοκτόνο».

Βέβαια, τον περασμένο μήνα, το τουρκικό παράρτημα της Disney+ είχε ανακοινώσει ότι η σειρά Ataturk θα προβληθεί «πολύ σύντομα».

Ο Εμπουμπεκίρ Σαχίν, πρόεδρος του τουρκικού συμβούλιου ραδιοτηλεόρασης (RTUK), ανέφερε χθες (1/8) ότι εξετάζονται δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η σειρά δεν προβληθεί, χαρακτηρίζοντας τον Ατατούρκ ως «τη σημαντικότερη κοινωνική μας αξία».

Παράλληλα, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε την απόφαση της Disney+, λέγοντας σε ανάρτησή του ότι η απόφαση είναι «επαίσχυντη» και «ασεβής».

Πολλά δημοσιεύματα τουρκικών και αρμένικων μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Disney αποφάσισε να ακυρώσει την προβολή της σειράς, με ορισμένα από τα δημοσιεύματα να τονίζουν ότι στην απόφαση έπαιξαν ρόλο παρασκηνιακές κινήσεις της ANCA.

Η Walt Disney Turkey ανακοίνωσεότι «αναθεώρησε τη στρατηγική διανομής περιεχομένου για να προσεγγίσει ευρύτερο κοινό» και αποφάσισε να μεταδώσει μια ειδική έκδοση του ντοκιμαντέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο FOX στην Τουρκία και στη συνέχεια το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί ως δύο ξεχωριστές ταινίες σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Η ανακοίνωση δεν διευκρίνισε αν οι σειρές για τον Ατατούρκ θα είναι διαθέσιμες στην υπηρεσία streaming της Disney+.

«Στο πλαίσιο των εορτασμών των 100 ετών, είμαστε περήφανοι που ανακοινώνουμε ότι θα φέρουμε τον Ατατούρκ κοντά σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους από τον Οκτώβριο μέσω του FOX.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κινηματογραφικές προβολές», όπου οι θεατές θα μπορέσουν να απολαύσουν τις δύο ταινίες στη μεγάλη οθόνη, υποστήριξε ο Σανέρ Αγιάρ, παραγωγός του ντοκιμαντέρ.