• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
13:40 - 28 Δεκ 2007

Ολοκληρώθηκε η ταφή της Μπούτο στο οικογενειακό μαυσωλείο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ταφή της Μπεναζίρ Μπούτο στο οικογενειακό μαυσωλείο της γενέτειράς της, Γκάρι Χούντα Μπαχς, της επαρχίας Σιντ στο νότιο Πακιστάν. Την κηδεία παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί, ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε όλο το Πακιστάν μετά τη δολοφονία της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης. Η νεκρική πομπή χρειάστηκε τουλάχιστον δύο ώρες για να διανύσει τα 5 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Γκάρι Χούντα Μπακς από το οικογενειακό μαυσωλείο των Μπούτο.

Η σορός της Μπεναζίρ Μπούτο έφθασε μέσα σε φέρετρο τυλιγμένο με τη σημαία του κόμματός της, του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) και τοποθετήθηκε πλάι στον τάφο του πατέρα της Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, εκλεγμένου πρωθυπουργού του Πακιστάν, ο οποίος ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1977 και στη συνέχεια εκτελέσθηκε διά απαγχονισμού.

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εσωτερικών σήλωσε πριν από λίγο ότι η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν βρισκόταν στη λίστα των στόχων της Αλ-Κάιντα και αυτή βρίσκεται «κατά πάσα πιθανότητα» πίσω από τη δολοφονία της. «Είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται για τη δολοφονία τα ίδια εξτρεμιστικά στοιχεία που διαπράττουν επιθέσεις τον τελευταίο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει άμεση ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση για τη δολοφονία (σε αντίθεση με ό,τι μετέδωσε νωρίτερα το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ARY TV).

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, οι νεκροί από τις ταραχές που ξέσπασαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Μπούτο, έφθασαν τους 19.

Οι αρχές του Πακιστάν διέταξαν να κλείσουν άμεσα και για τρεις ημέρες οι τράπεζες, τα σχολεία και τα καταστήματα της χώρας, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή τη δολοφονία της Μπούτο, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η βία.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ, είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο του Ισλαμαμπάντ. Πάντως, ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου θα γίνουν κανονικά.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική κρίση στο Πακιστάν απειλεί «την ισορροπία στην περιοχή. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πολιτική κρίση, η οποία αναμφίβολα απειλεί την ισορροπία στην περιοχή και ίσως όχι μόνον σε αυτήν», τόνισε. Επεσήμανε επίσης ότι οι εκλογές στις 8 Ιανουαρίου είναι σημαντικές για τη σταθερότητα στη χώρα, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα για χώρες, όπως η Γαλλία, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν με τους στρατιώτες της.