• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Γαλλία-Προϋπολογισμός: Οι Σοσιαλιστές έτοιμοι για «συμβιβασμό»-Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί
15:50 - 07 Ιαν 2025

Γαλλία-Προϋπολογισμός: Οι Σοσιαλιστές έτοιμοι για «συμβιβασμό»-Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας είναι πρόθυμο να καταλήξει σε συμβιβασμό όσον αφορά τον προϋπολογισμό σε μια κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει ένα μονοπάτι για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών από τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού αφού όπως τόνισε ο ηγέτης των σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ ««Παραμένουμε ανοιχτοί σε συμβιβασμούς γιατί η Γαλλία χρειάζεται έναν προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπουργοί της κυβέρνησης Μπαϊρού διαπραγματεύονται με διαφορετικές πολιτικές ομάδες αυτή την εβδομάδα για να κατορθώσουν να συντάξουν επειγόντως τον προϋπολογισμό για το 2025, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπαρνιέ τον Δεκέμβριο. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ δήλωσε ότι η κατάσταση του προϋπολογισμού της Γαλλίας είναι «σοβαρή», προσθέτοντας ότι θέτει ως στόχο έλλειμμα για το 2025 στο εύρος του 5% με 5,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ πρόσθεσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι «πιθανόν» γύρω στο 6,1% το 2024. Ακόμα, πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 θέτει τώρα ως στόχο 50 δισ. ευρώ σε εξοικονόμηση δαπανών, προσθέτοντας ότι οι επικεφαλής των γαλλικών επιχειρήσεων ανησυχούν που η Γαλλία δεν έχει ακόμα προϋπολογισμό για το 2025.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι μέρος ενός ευρύτερου αριστερού συνασπισμού που ψήφισε να απομακρύνει τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ από την εξουσία μετά από διαφωνίες για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος. Τώρα, όμως, όπως δήλωσε ο Ολιβιέ Φορ προχωρούν σε συμβιβασμό προκειμένου η Γαλλία να κυβερνηθεί τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Η Γαλλία χρειάζεται να κυβερνηθεί και το χάος θα δημιουργούσε μια δυσμενή κατάσταση για τους φτωχότερους».