Προωθώντας το σχέδιο ψηφίσματός τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα την Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλα κράτη μέλη του Οργανισμού να υποστηρίξουν το «ιστορικό» σχέδιο ψηφίσματός τους που καλεί για ένα ταχύ τερματισμό του πολέμου, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Εκτός, όμως, από το αμερικανικό σχέδιο, η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι έχουν ετοιμάσει δικό τους σχέδιο ψηφίσματος, που υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου «φέτος» και σημειώνει τις πρωτοβουλίες πολλών κρατών μελών που έχουν παρουσιάσει «τις προτάσεις τους για μια πλήρη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».
Όμως, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν βέτο σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του ψηφίσματος που αφορά την Ουκρανία, ενώ όπως ανέφερε η ίδια πηγή στο Reuters, οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει την Ουκρανία ότι θα ψηφίσουν αρνητικά στο δικό της ψήφισμα.
«Αυτό χρειαζόμαστε τώρα, και καλούμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Μια απλή, ιστορική διακήρυξη από τη Γενική Συνέλευση, μια διακήρυξη που ατενίζει το μέλλον, όχι το παρελθόν, ένα ψήφισμα που εστιάζει σε μια απλή ιδέα, ένα τέλος στον πόλεμο, μια πορεία προς την ειρήνη», δήλωσε η αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ντόροθι Σέι.
Από την πλευρά της, η Ουκρανή υφυπουργός Εξωτερικών Μαριάνα Μπέτσα δήλωσε πως «καμία χώρα δεν είναι ασφαλής» αν η επιθετικότητα δικαιολογείται και το θύμα «κατηγορείται». «Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας, μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Ουκρανία, όχι μόνο για την Ευρώπη, μια ιστορική στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε η Μπέτσα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία για δύο ανταγωνιστικά ψηφίσματα που παρουσιάστηκαν από την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της από τη μια πλευρά και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη.
Οι χώρες πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνοντας έκκληση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.







