Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Πέμπτη (3/4) η στατιστική υπηρεσία της Ελβετίας. Ο πληθωρισμός συγκρατήθηκε από το κόστος των ξενοδοχείων, των ταξί και των καυσίμων, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία. Ο βασικός δείκτης - ο οποίος εξαιρεί τα φρέσκα και εποχιακά προϊόντα καθώς και την ενέργεια - διατηρήθηκε στο 0,9%.
Ο Μάρτιος ήταν ο έβδομος συνεχόμενος μήνας με πληθωρισμό κάτω του 1% σε μια χώρα που έχει ιστορικό αδύναμης αύξησης των τιμών καταναλωτή. Η SNB αναμένει ότι ο μέσος όρος του θα είναι μόλις 0,4% φέτος και ο πρόεδρος Martin Schlegel επισήμανε ότι θα μπορούσε να πέσει ακόμη και κάτω από το μηδέν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 150 μονάδες βάσης σε πέντε βήματα, το πιο πρόσφατο τον περασμένο μήνα. Διατηρεί πλέον -στο 0,25%- το χαμηλότερο σημείο αναφοράς μεταξύ των 10 πιο εμπορεύσιμων νομισμάτων στον κόσμο.
Η πρόσφατη αποδυνάμωση του φράγκου αναμένεται να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, ανεβάζοντας τις τιμές των εισαγωγών. Όμως η πτώση αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί προσωρινή.
Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στην Ελβετία αναμένεται να παραμείνει χαμηλός, επίσης επειδή η πτώση ενός βασικού δείκτη αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια θα μπορούσε να προκαλέσει μειώσεις ενοικίων.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 2,2% και είναι σημαντικά ταχύτερος από ό,τι στην οικονομία της Ελβετίας. Με βάση το εναρμονισμένο μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ελβετοί είδαν πρόοδο 0,1% την περίοδο αυτή.








