Η αύξηση του δανεισμού έχει σημειώσει μέτρια ανοδική πορεία για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους, υποβοηθούμενη από την πτώση των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά η ανοδική πορεία θεωρείται πλέον περιορισμένη, δεδομένης της παγκόσμιας αναταραχής που προκαλεί η ασταθής εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ελπίζοντας να στηρίξει τουλάχιστον την εμπιστοσύνη, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια για έβδομη φορά μέσα σε ένα χρόνο την Πέμπτη και δύο ή τρεις φορές αργότερα μέσα στο έτος, καθώς οι δασμοί περιορίζουν το εμπόριο και η αβεβαιότητα επιβαρύνει την κατανάλωση και τις επενδύσεις.
Με γνώμονα μια στροφή στη Γερμανία και σε αρκετές μικρότερες χώρες της ευρωζώνης, οι τράπεζες αυστηροποίησαν τα πιστωτικά πρότυπα -τις εσωτερικές τους κατευθυντήριες γραμμές ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων- για τα επιχειρηματικά δάνεια το πρώτο τρίμηνο και δήλωσαν ότι αναμένουν περαιτέρω αυστηροποίηση για όλες τις κατηγορίες δανείων το τρέχον τρίμηνο, ανέφερε η ΕΚΤ.
Αν και η αυστηροποίηση αυτή ήταν μικρότερη από ό,τι είχαν προβλέψει νωρίτερα οι τράπεζες, οφείλεται στους υψηλότερους αντιλαμβανόμενους κινδύνους που σχετίζονται με τις οικονομικές προοπτικές, ανέφερε η ΕΚΤ με βάση την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, η οποία αποτελεί βασική εισροή στην απόφαση της Πέμπτης για τα επιτόκια.
Η ζήτηση για εταιρικές πιστώσεις μειώθηκε επίσης το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά οι τράπεζες βλέπουν μια μικρή ανάκαμψη το τρέχον τρίμηνο, παρά την υψηλότερη αντίληψη κινδύνου που ανέφεραν οι δανειστές στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.
«Η ζήτηση δανείων μειώθηκε, κυρίως λόγω της αρνητικής συμβολής των αποθεμάτων και του κεφαλαίου κίνησης των επιχειρήσεων και παρά τη στήριξη από τη μείωση των επιτοκίων», ανέφερε η ΕΚΤ.
Για τα στεγαστικά δάνεια, οι τράπεζες συνέχισαν να αναφέρουν αύξηση της ζήτησης και χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων, κυρίως λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των δανειστών.
Η ζήτηση ενυπόθηκων δανείων το τρέχον τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.



