«Χωρίς αποφασιστική πολιτική δράση, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό θα μπορούσε να τριπλασιαστεί έως το 2050», τόνισε ο Filippo Pavanello, εμπειρογνώμονας του ifo και πρόσθεσε: «Για αυτό χρειάζονται επειγόντως λύσεις που παρέχουν περισσότερη ενέργεια, προωθούν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, δροσερότερες πόλεις και αλλαγές στη συμπεριφορά».
Σε μία από τις μελέτες, οι ερευνητές τεκμηριώνουν μια απότομη αύξηση στη χρήση κλιματισμού. Ενώ σήμερα μόνο το 27% των νοικοκυριών διαθέτει κλιματισμό, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 55% έως το 2050. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν θα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη: στην Αφρική, για παράδειγμα, αναμένεται ότι λιγότερο από το 15% των νοικοκυριών θα έχει πρόσβαση σε συστήματα ψύξης έως το 2050. Σε ένα τέτοιο σενάριο, σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εκτίθενται σε ακραία ζέστη χωρίς πρόσβαση σε μηχανική ψύξη σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα πρέπει να δαπανήσουν σημαντικά περισσότερα για ψύξη στο μέλλον (έως και 8% του εισοδήματός τους) από τα πλουσιότερα νοικοκυριά (0,2 έως 2,5%), επιδεινώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και την ανισότητα.
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι αυξανόμενες προκλήσεις, οι ερευνητές ζητούν ολοκληρωμένες πολιτικές προσαρμογής και μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτές περιλαμβάνουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δυνατοτήτων αποθήκευσης, την προώθηση ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, την υποστήριξη πολεοδομικού σχεδιασμού για πιο δροσερές πόλεις και την ενθάρρυνση αλλαγών στη συμπεριφορά, όπως η μέτρια ρύθμιση των θερμοστατών. Τα συστήματα κλιματισμού είναι ήδη ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η εξασφάλιση βιώσιμης και δίκαιης πρόσβασης σε δροσερούς ή ανθεκτικούς στη ζέστη χώρους διαβίωσης πρέπει να γίνει παγκόσμια πολιτική προτεραιότητα για ηθικούς, υγειονομικούς και κοινωνικούς λόγους», δήλωσε ο Pavanello και συνέχισε: «Οι θερμοκρασίες στις πόλεις αυξάνονται, όπως και ο αριθμός των θανάτων κατά τη διάρκεια περιόδων έντονης ζέστης. Είναι καιρός να δράσουμε».






