• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Κάλλας σε Φαραντούρη για Χριστιανούς Συρίας: Ναι σε διερεύνηση και λογοδόσια για τις διώξεις
16:16 - 05 Νοε 2026

Κάλλας σε Φαραντούρη για Χριστιανούς Συρίας: Ναι σε διερεύνηση και λογοδόσια για τις διώξεις

Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διερεύνηση και λογοδοσία όσων διαπράττουν επιθέσεις, διώξεις και απειλές κατά των χριστιανικών και άλλων κοινοτήτων στη Συρία, διαβεβαίωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλλας απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νικόλα Φαραντούρη.

Πιο αναλυτικά, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε γραπτή ερώτησή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο είχε ζητήσει δεσμεύσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις συριακές αρχές, μετά τα συνεχιζόμενα επεισόδια θρησκευτικής βίας στη Χριστιανική πόλη Suqaylabiyah (Σελευκόβηλο) με παρενόχληση γυναικών, βανδαλισμό χώρων λατρείας και εκτεταμένες υλικές καταστροφές.

Κατά την επίσκεψή του στη Συρία εν μέσω των μεγάλων σφαγών Χριστιανών και Αλαουιτών τον Μάρτιο του 2025, ο Νικόλας Φαραντούρης είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις διώξεις των παραστρατιωτικών του νέου καθεστώτος υπό το πρώην στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Νούστρα - Αλ Κάιντα και νυν μεταβατικό πρόεδρο Αλ Σάαρα (Αλ Τζολάνι) και είχε ζητήσει μέτρα προστασίας των θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων.

Ακουλούθησε νέο κύμα διώξεων και η τρομοκρατική επίθεση στον Ι. Ναό του Προφήτη Ηλία στη Δαμασκό στις 22 Ιουνίου 2025, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 25 χριστιανοί ορθόδοξοι την ώρα της Κυριακάτικης Λειτουργίας.

Στη σημερινή απάντησή της η Ύπατη Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η μετάβαση στη Συρία μπορεί να επιτύχει μόνο εάν είναι όντως συμπεριληπτική και προστατεύει τα δικαιώματα όλων των Σύρων, ανεξάρτητα από το εθνοτικό και θρησκευτικό τους υπόβαθρο, χωρίς διακρίσεις». Η Κάγια Κάλλας αποκάλυψε επίσης ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό στους συνομιλητές της κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη Συρία στις 29 Σεπτεμβρίου 2026.

Αναφορικά με τα περιστατικά που καταγγέλλει στη γραπτή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ σημειώνει την ευθύνη των μεταβατικών αρχών της Συρίας να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Σύρων. «Η ΕΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει πλήρη και αμερόληπτη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών και λογοδοσία για όλους τους δράστες. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης και τη διασφάλιση του σεβασμού του κράτους δικαίου» αναφέρει στην απάντησή της στον Νικόλα Φαραντούρη και δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες «για πλήρη λογοδοσία όλων των δραστών».

«Δεν αρκούν ούτε οι διαπιστώσεις ούτε τα ευχολόγια», αναφέρει σε δήλωσή του Νικόλας Φαραντούρης. «Θα συνεχίσουμε να ζητάμε πλήρη προστασία και κυρώσεις σε χώρες και καθεστώτα που αποδεδειγμένα δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες», καταλήγει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.