Ωστόσο ο κ. Μπους σημείωσε ότι η αμερικανική οικονομία στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια και έχει δείξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στις διαρκείς αναταραχές από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του αργού και την κρίση στην αγορά κατοικίας.
Τα αμερικανικά στρατηγικά πετρελαϊκά αποθέματα πρέπει να διατηρηθούν για έκτακτο εφοδιασμό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορζτ Μπους.
Εξάλλου, ο Τζορτζ Μπους ανέφερε πως αν το Κογκρέσο περάσει νομοθεσία για την ενίσχυση της πετρελαϊκής παραγωγής των ΗΠΑ, αυτό θα αλλάξει την ψυχολογία στην ενεργειακή αγορά σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες σχετικά με το μελλοντικό εφοδιασμό σε πετρέλαιο, και αυτό θα επηρεάσει τις τιμές.Σε ό,τι αφορά την αιτία της ανόδου των τιμών του μαύρου χρυσού, υποστήριξε πως δεν υπάρχει γρήγορος τρόπος για να μειώσουμε τις τιμές ρεκόρ των καυσίμων, ενώ «τα θεμελιώδη στοιχεία είναι που οδηγούν τη μακροπρόθεσμη τιμή του πετρελαίου» προσθέτοντας ότι «η ζήτηση για πετρέλαιο έχει αυξηθεί και η προσφορά δεν έχει συμβαδίσει με αυτή». Ο Bush κάλεσε τους Αμερικανούς να διατηρήσουν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς οι καταθέσεις τους εκεί διασφαλίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε περίπτωση που μια τράπεζα καταρρεύσει.
Όσον αφορά τις Fannie Mae και Freddie Mac o Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι το Κογκρέσο πρέπει να λάβει αμεσα μέτρα για τη διάσωσή τους, καθώς διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλος στην αμερικανική στεγαστική αγορά.
Σχετικά με το πετρελαϊκό ράλι, ο Μπους δήλωσε ότι αναμένει το Κογκρέσο να προχωρήσει με ταχύτητα στην αρση της αναστολής διενέργειας πετρελαϊκών γεωτρήσεων σε θαλάσσιες περιοχές των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη για αναπροσαρμογή των περιορισμών σχετικά με την εξόρυξη του πετρελαίου που βρίσκεται στις παράκτιες περιοχές της βόρειας Αμερικής και στον κόλπο του Μεξικό. Ο Bush, απέδωσε το ράλι των τιμών του πετρελαίου στη νομοθεσία του 1982, που απαγόρευε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του πετρελαίου στις αμερικανικές ακτές του Ατλαντικού και του Ειρηνικού, καθώς και αυτών στο κόλπο του Μεξικού.



