Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημειώνουν πτώση 0,78% στα 104,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούν 0,42% στα 97,87 δολάρια το βαρέλι.
Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο δείκτες είχαν υποχωρήσει περίπου 5,6% την Τετάρτη, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, μετά τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οι συνομιλίες με το Ιράν βρίσκονται στα τελικά τους στάδια.
«Οι τιμές δέχθηκαν πιέσεις όταν οι αγορές αποτίμησαν ως χαμηλότερο τον άμεσο κίνδυνο κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, αλλά η ανάκαμψη δείχνει ότι οι traders δεν είναι έτοιμοι να αφαιρέσουν το “premium” κινδύνου στην προσφορά όσο το Στενό του Ορμούζ παραμένει κλειστό για τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές», δήλωσε ο Ναΐμ Άσλαμ, επικεφαλής επενδύσεων της Zaye Capital Markets.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη ανέφερε ότι εξετάζει τις τελευταίες απαντήσεις της Ουάσιγκτον, ενώ ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να περιμένει λίγες ημέρες για «τις σωστές απαντήσεις» από το Ιράν, αλλά είναι επίσης έτοιμος να επαναλάβει τις επιθέσεις στη χώρα.
«Έχουμε βρεθεί πολλές φορές σε αυτή την κατάσταση στο παρελθόν, η οποία τελικά οδήγησε σε απογοήτευση», ανέφεραν αναλυτές της ING σε σημείωμά τους την Πέμπτη, προβλέποντας μέση τιμή Brent στα 104 δολάρια το βαρέλι για το τρέχον τρίμηνο.
Την ίδια στιγμή, το Ιράν ανακοίνωσε μέτρα που ενισχύουν τον έλεγχό του στο κρίσιμο Στενό του Ορμούζ, το οποίο παραμένει σε μεγάλο βαθμό κλειστό.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας «Αρχής του Στενού του Περσικού Κόλπου», υποστηρίζοντας ότι θα υπάρχει «ελεγχόμενη θαλάσσια ζώνη» στο Στενό του Ορμούζ.
Οι απώλειες προσφοράς από την κρίσιμη αυτή περιοχή παραγωγής της Μέσης Ανατολής λόγω του πολέμου έχουν αναγκάσει τις χώρες να αντλούν γρήγορα από τα εμπορικά και στρατηγικά αποθέματά τους, προκαλώντας ανησυχίες για εξάντλησή τους.
Η Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε την Τετάρτη ότι η χώρα απέσυρε σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το Στρατηγικό Πετρελαϊκό Απόθεμα την περασμένη εβδομάδα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση στην ιστορία.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA.
«Η μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου θα δυσκολέψει τη διατήρηση χαμηλών τιμών», δήλωσε ο Μινγκιού Γκάο, επικεφαλής ερευνητής ενέργειας και χημικών στην China Futures.
«Με το Στενό του Ορμούζ αποκλεισμένο, τα παγκόσμια αποθέματα διυλισμένων προϊόντων και αργού σε ξηρά αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας για αυτή την εποχή του έτους μέχρι τα τέλη Μαΐου και Ιουνίου».
Υποχώρηση και στο φυσικό αέριο - Διόρθωση στα μέταλλα
Την ίδια στιγμή, τα ολλανδικά futures του φυσικού αερίου συνεχίζουν επίσης την πτωτική τους πορεία υποχωρώντας κατά 1,87% στα 48,50 δολάρια ανά μεγαβατώρα.
Παράλληλα, όσον αφορά τα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,53% στα 4,535.05 δολάρια η ουγγιά, ενώ απώλειες καταγράφει και το ασήμι κατά 2,11% στα 78,82 δολάρια η ουγγιά. Στο ίδιο πλαίσιο, ο χαλκός καταγράφει μείωση 0,52% στα 6,2825 δολάρια ανά ουγγιά.
Κλείνοντας, όσον αφορά τα νομίσματα, τα δολάριο παραμένει αμετάβλητο έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,1623 δολάρια προς ευρώ, ενώ αμετάβλητο εμφανίζεται και έναντι της βρετανικής λίρας με την ισοτιμία στα 1,3439 δολάρια ανά λίρα. Με τη σειρά της, η λίρα παραμένει αμετάβλητη έναντι του ευρώ με την ισοτιμία στη 0.8647 λίρα ανά ευρώ.






