• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πρεμιέρα το 2027 για το ψηφιακό ευρώ – Τι αλλάζει για τους πολίτες
15:39 - 02 Νοε 2026

Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πρεμιέρα το 2027 για το ψηφιακό ευρώ – Τι αλλάζει για τους πολίτες

Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google

Τον οδικό χάρτη για την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ, με ορίζοντα την πιλοτική εφαρμογή του το δεύτερο εξάμηνο του 2027 και την πλήρη κυκλοφορία του το 2029, παρουσίασε η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, η οποία είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Όπως διευκρίνισε, η έναρξη της πλήρους κυκλοφορίας του ψηφιακού ευρώ το 2029 τελεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί η ολοκλήρωση της απαραίτητης νομοθετικής διαδικασίας.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο της «Φωνής της Ελλάδας», στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον Κόσμο» με τον Δημήτρη Κοντογιάννη, η κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι η προπαρασκευαστική φάση του έργου ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2025, έπειτα από μια διετή διαδικασία. Η σχετική απόφαση της ηγεσίας της ΕΚΤ είχε ληφθεί το 2023, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, εξήγησε τη λειτουργία του ψηφιακού ευρώ, καθώς και τις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν τη χρήση του, δίνοντας έμφαση στα όρια κατοχής και στις εγγυήσεις προστασίας της ιδιωτικότητας των χρηστών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χρήση του δεν θα συνεπάγεται χρεώσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα φυσικά μετρητά.

Η επόμενη ημέρα στην ΕΚΤ και η αποχώρηση Λαγκάρντ

Αναφορά έκανε και στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή την ανακοινωθείσα αποχώρηση της Κριστίν Λαγκάρντ από την προεδρία της τον επόμενο Φεβρουάριο.

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ αναγνώρισε τη συμβολή της απερχόμενης προέδρου, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ικανότητά της να διαμορφώνει συναινέσεις και να συμβάλλει στην εξεύρεση κοινών θέσεων μεταξύ των μελών της ΕΚΤ σε σημαντικά ζητήματα.

Το μήνυμα για την ελληνική οικονομία

Αναφερόμενη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η χώρα θα πρέπει να διατηρήσει σταθερή την προσήλωσή της στη δημοσιονομική πειθαρχία και την υγιή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της συνέχισης και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Η εικόνα των ελληνικών τραπεζών και οι ψηφιακές απειλές

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινων δανείων») στους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες έχουν πλέον επιστρέψει σε σταθερά κερδοφόρα πορεία.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, η βελτίωση των χρηματοοικονομικών μεγεθών δεν αναιρεί την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του τραπεζικού κλάδου απέναντι στους νέους κινδύνους.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις απειλές που συνδέονται με την ψηφιοποίηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και οι ευρύτεροι κίνδυνοι που απορρέουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών. Όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις της, η θωράκιση των τραπεζών απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα για το επόμενο διάστημα.