• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ανυπόστατες οι αναφορές για «τουρκική μειονότητα» σε Θράκη και Δωδεκάνησα
22:30 - 24 Ιουλ 2025

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Ανυπόστατες οι αναφορές για «τουρκική μειονότητα» σε Θράκη και Δωδεκάνησα

Για τη συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) συγκλήθηκε για να ενημερωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Ελλάδα επανέλαβε τη στήριξή της στην ενισχυμένη συνεργασία ανάμεσα στον ΟΗΕ και τους περιφερειακούς και υποπεριφερειακούς οργανισμούς, σύμφωνα με το Κεφάλαιο VIII του Χάρτη του ΟΗΕ, και εξέφρασε τη στήριξή της στην εποικοδομητική συνεργασία ΟΗΕ-ΟΙΣ για την προάσπιση των αρχών και στόχων του Οργανισμού.

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος επισήμανε την έντονη ανησυχία και την αντίθεση της Ελλάδας σε ορισμένα ψηφίσματα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), καθώς και σε δηλώσεις του, που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, στον Χάρτη του ΟΗΕ και σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας πως συγκεκριμένα ψηφίσματα και στοιχεία των διακηρύξεων του ΟΙΣ παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Σταματέκος τόνισε ότι η πρόσφατη Κοινή Διακήρυξη της Υπουργικής Συνόδου του ΟΙΣ κάνει αναφορές σε «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη και σε «τουρκική μουσουλμανική κοινότητα» στα Δωδεκάνησα, οι οποίες είναι εσφαλμένες, καθώς η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει ξεκάθαρα το καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη με βάση το θρήσκευμα.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο μικρός αριθμός Ελλήνων μουσουλμάνων που ζουν στη Ρόδο και την Κω απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους Έλληνες πολίτες, με πλήρη προστασία των θρησκευτικών τους ελευθεριών.

Η Ελλάδα επισημαίνει ότι τα ψηφίσματα του ΟΙΣ πρέπει να είναι απολύτως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τον Χάρτη του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως το Κυπριακό και την μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών, σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 7 του Χάρτη.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Σταματέκος υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των αποφάσεων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι από το 2004 ο ΟΙΣ έχει αναγνωρίσει καθεστώς παρατηρητή στην αποσχιστική οντότητα της Κύπρου, παρά τις σαφείς καταδίκες της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, που καλεί όλα τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίζουν ή υποστηρίζουν την παράνομη οντότητα.

Τέλος, η Ελλάδα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της που προηγούμενες προσπάθειες να θέσει αυτά τα ζητήματα στη Γραμματεία του ΟΙΣ δεν είχαν αποτέλεσμα.

Ο κ. Σταματέκος τόνισε πως οι θέσεις που παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο δεν βοηθούν στην προώθηση της συνεργασίας με τον ΟΗΕ ή στο έργο του Συμβουλίου Ασφαλείας, και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου, θα συνεχίσει να θίγει αυτά τα θέματα με τον ΟΙΣ και τα κράτη μέλη του, με πίστη στη σημασία της ειλικρινούς και έντιμης συνεργασίας.