• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Άρειος Πάγος: Αμετάκλητες οι καταδίκες για την τραγωδία στο Μάτι
16:45 - 29 Μάι 2026

Άρειος Πάγος: Αμετάκλητες οι καταδίκες για την τραγωδία στο Μάτι

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε σήμερα (29/5) τις αιτήσεις αναίρεσης που είχαν καταθέσει οι Σ. Τερζούδης, Β. Ματθαιόπουλος και Ι. Καπάκης για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, καθιστώντας οριστική και αμετάκλητη την καταδίκη τους για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια. Υπενθυμίζεται ότι η τραγωδία στο Μάτι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 104 ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό ακόμη 57.

Ειδικότερα, οι τρεις καταδικασθέντες, οι οποίοι ήδη εκτίουν τις ποινές τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συνολική ποινή φυλάκισης 340 ετών, με εκτιτέα τα πέντε έτη για τον καθένα.

Παράλληλα, το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτό μόνο το μέρος της αναίρεσης που σχετίζεται με τη μη αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 84 παρ. 2α του Ποινικού Κώδικα. Για το λόγο αυτό, η υπόθεση επιστρέφει στο Εφετείο προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου αποκλειστικά το ζήτημα της χορήγησης ή μη του συγκεκριμένου ελαφρυντικού, καθώς και οι συνέπειες που αυτό ενδέχεται να έχει στις επιμέρους ποινές φυλάκισης, στις συνολικές ποινές και στο εκτιτέο μέρος της ποινής κάθε καταδικασθέντος.

Η απόφαση

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η προηγούμενη απόφαση του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθηνών «αναιρείται εν μέρει» μόνο ως προς την απόρριψη του ελαφρυντικού και τις συνακόλουθες ποινικές επιπτώσεις για τους τρεις πρώτους αναιρεσείοντες.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι η μερική αναίρεση αφορά τόσο την κρίση για το ελαφρυντικό του άρθρου 84 παρ. 2α ΠΚ όσο και, σε περίπτωση αποδοχής του, τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες, τις συνολικές ποινές που καθορίστηκαν εις βάρος τους και το εκτιτέο μέρος αυτών.