Μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1, ο κ. Στεφανάκης ανέφερε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι πληρωμές για εργαζομένους που απασχολούνταν απευθείας στην εταιρεία, ωστόσο παραμένουν σε εκκρεμότητα οι οφειλές προς εργαζομένους καταστημάτων που λειτουργούσαν μέσω συνεργατών και εμφανίζονταν με διαφορετικό ΑΦΜ.
Όπως σημείωσε, μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί περίπου 500 εργαζόμενοι, ενώ εκκρεμεί η καταβολή χρημάτων σε ακόμη 2.000. Το ζήτημα των οφειλών, αλλά και η επόμενη ημέρα για το σύνολο των εργαζομένων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης με την εταιρεία.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου στο θέμα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας ότι ζητούμενο δεν είναι απλώς η επαναλειτουργία των καταστημάτων και η επιστροφή των εργαζομένων στις θέσεις τους, αλλά η εξασφάλιση αξιοπρεπών και νόμιμων συνθηκών απασχόλησης.
«Θα πρέπει να δούμε αν θα κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά, αλλά όχι όπως ήταν πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας πρακτικές που, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούσαν την καταστρατήγηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη μη καταβολή της αμοιβής για εργασία τις Κυριακές, καθώς και την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση και τις νόμιμες προσαυξήσεις.
«Αν δεν ανοίξουν, θα απευθυνθούμε στην κυβέρνηση»
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των καταστημάτων, ο κ. Στεφανάκης ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι αναμένουν επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία για τις προθέσεις της.
«Περιμένουμε να μας ενημερώσει η εταιρεία αν θα ανοίξει. Βέβαια, αν υπάρξει ανακοίνωση από την εταιρεία και πει ότι δεν θα ανοίξει, τότε θα απευθυνθούμε στην κυβέρνηση, η οποία πρέπει να λύσει το πρόβλημα», τόνισε.
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην απουσία, όπως υποστήριξε, επαρκούς θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων σε ανάλογες περιπτώσεις, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα στον κλάδο της εστίασης είναι γνωστά και έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί από το Συνδικάτο.
Ο ίδιος έκανε αναφορά και στην περίπτωση του «Χωριάτικου», επισημαίνοντας ότι οι αρμόδιοι γνώριζαν τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο.
Η βασική διεκδίκηση των εργαζομένων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδικάτου, αφορά τόσο την εξόφληση όλων των οφειλών όσο και τη διασφάλιση της απασχόλησης, με πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Οι εξελίξεις αναμένονται από τις απαντήσεις της εταιρείας σχετικά με το μέλλον των καταστημάτων και των εργαζομένων.



