• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:48 - 04 Φεβ 2011

Icap: Δραστική μείωση της εγχώριας αγοράς προιόντων χάλυβα την περίοδο 2009/2008

Δραστική μείωση κατέγραψε η εγχώρια αγορά προιόντων χάλυβα την περίοδο 2009/2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης της Icap Group. Ειδικότερα, η συνολική εγχώρια παραγωγή τελικών προϊόντων χάλυβα μειώθηκε κατά 18,1% το 2009/08, λόγω κυρίωςτης συνεχιζόμενης πτώσης της κατασκευατικής δραστηριότητας, η οποία έπληξε καίρια τη βιομηχανία των βασικών μετάλλων.

Παράλληλα, η εγχώρια φαινομενική κατανάλωση ετοίμων προϊόντων χάλυβα σημείωσε μείωση 26% το 2009 σε σχέση με το 2008. Τα επιμήκη προϊόντα χάλυβα αποτελούν και πάλι την κυριότερη κατηγορία, με μερίδιο 66,2% της αγοράς ετοίμων προϊόντων χάλυβα. Η εισαγωγική διείσδυση στην αγορά ετοίμων προϊόντων χάλυβα υποχώρησε το 2009, οπότε και διαμορφώθηκε σε 39,6%, ενώ ο βαθμός εξωστρέφειας διαμορφώθηκε σε 28,5%.

 


 

Σύμφωνα με την Icap Group, στην Ελλάδα η εγχώρια παραγωγή χάλυβα είναι συγκεντρωμένη σε πέντε μεγάλες χαλυβουργίες με μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία και δυναμική. Η εξέλιξη της τιμής του χάλυβα και η πορεία των κλάδων στους οποίους βρίσκει εφαρμογή ο χάλυβας, αποτελούν τους κύριους παράγοντες επηρεασμού της ζήτησης για προϊόντα χάλυβα.

 

Το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και ιδίως η μεγάλη και συνεχιζόμενη υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας, είχαν αρνητικές συνέπειες για τον κλάδο της χαλυβουργίας, με συνέπειες την απότομη πτώση της ζήτησης και των τιμών, για τα προϊόντα χάλυβα.


Η μεγαλύτερη κατανάλωση χάλυβα προέρχεται από τον κατασκευαστικό κλάδο. Ως εκ τούτου το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης αφορά ράβδους οπλισμού σκυροδέματος, χονδρόσυρμα, δομικά πλέγματα και ελαφρύ μορφοσίδηρο. Επίσης, αξιόλογο ποσοστό της παραγωγής αφορά πλατέα προϊόντα ψυχρής και θερμής έλασης, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μεταλλικών ειδών συσκευασίας και αποθήκευσης (π.χ. βαρέλια, δεξαμενές), σωλήνων μεταφοράς υγρών και λοιπών βιομηχανικών προϊόντων. Όλες σχεδόν οι επιχειρήσεις ασχολούνται με επιμήκη προϊόντα.

 

Οι επιχειρήσεις του κλάδου υλοποίησαν τα τελευταία χρόνια μεγάλου ύψους επενδυτικά προγράμματα, με στόχο τη βελτίωση των εγκαταστάσεών τους και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού. Η συνεχής τεχνολογική εξέλιξη στην παραγωγική διαδικασία, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η ανάγκη για διατήρηση του κόστους παραγωγής σε χαμηλά επίπεδα, η βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων, η ενίσχυση της ασφάλειας, αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που συνθέτουν την αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα.