• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:16 - 14 Ιουν 2007

Η «αφρόκρεμα» τον ενεργειακών παικτών στο ... Belene

Ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας έχει πλέον δρομολογηθεί και οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί «παίκτες» σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν στρέψει την προσοχή τους στην περιοχή Belene στα βόρεια της χώρας. Μεταξύ των ενεργειακών κολοσσών που επιδιώκουν τη συμμετοχή τους στο ενεργειακό project είναι και η νεοσύστατη Endesa Hellas, που δημιούργησαν από κοινού ο όμιλος Μυτιληναίου με την ισπανική Endesa.

Εξ άλλου, ο γενικός διευθυντής Ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου, Ιωάννης Δεσύπρης, είχε δηλώσει προ ημερών από το βήμα του 11ου Thessaloniki Forum ότι ο πυρηνικός σταθμός του Belene παρουσιάζει «σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον», μετά και την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. και τη συνακόλουθη δημιουργία περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες τόσο στην εμπορία όσο και στις επενδύσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαδικασία επιλογής στρατηγικού επενδυτή είναι οι δύο ελβετικές ATEL και EGL, η γαλλική EDF, η βελγική Electrabel, η ιταλική Enel, οι γερμανικές E.ON και RWE, η τσεχική CEZ και η βουλγαρική Kumerio Med.

Η Βουλγαρία επιθυμεί να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της το πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ παράλληλα προτίθεται να παραχωρήσει το 49% σε στρατηγικό επενδυτή.

Η κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού στο Belene έχει ανατεθεί από τη Βουλγαρία στη ρωσική κατασκευαστική εταιρεία Atomstroyexport. Οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες (1.000 MW έκαστος) εκτιμάται ότι θα στοιχίσουν περίπου 2 δις ευρώ.

Η short list με τις εταιρείες που θα προκριθούν στο επόμενο στάδιο πρόκειται να δημοσιοποιηθεί εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, σύμφωνα με δηλώσεις του Lyubomir Velkov, διευθυντή της κρατικής βουλγαρικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, NEC.

Η τελική απόφαση για τον στρατηγικό επενδυτή αναμένεται να ληφθεί τον Δεκέμβριο του 2007, οπότε και θα υπογραφεί η οριστική συμφωνία με τη ρωσική Atomstroyexport.

Η βουλγαρική κυβέρνηση έδωσε στις 7 Απριλίου το «πράσινο φως» για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της χώρας. Το project, που είχε ξεκινήσει από το 1968 αλλά ανεστάλη το 1991 λόγω οικονομικών και περιβαλλοντικών κωλυμάτων, θα αναδείξει τη Βουλγαρία σε σοβαρή ενεργειακή δύναμη μετά και το προγραμματισμένο κλείσιμο των δύο αντιδραστήρων του Κοζλοντούι το Δεκέμβριο του 2006.

Να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βουλγαρία ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αλλά και τη διασφάλιση των ενεργειακών αποθεμάτων.

Αντιγόνη Αυγεροπούλου