• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
15:26 - 14 Δεκ 2007

Προειδοποιήσεις Αλογοσκούφη στις τράπεζες...

Προ των ευθυνών τους, για την εποπτεία που πρέπει να ασκούν σε περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έθεσε τους τραπεζίτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, μόλις μία ημέρα μετά την σύλληψη επίορκου εφοριακού υπαλλήλου.Συγκεκριμένα, ο κ. Αλογοσκούφης, μιλώντας σε εκδήλωση για την διαφάνεια, που διοργάνωσε η «Διεθνής Διαφάνεια - Ελλάς»με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τόνισε ότι με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, οι τράπεζες πρέπει να ελέγχουν και έχουν ρητά την υποχρέωση να αναφέρουν στις αρμόδιες εποπτικές αρχές όλες τις συναλλαγές με ύποπτη προέλευση.

Αυτό αφορά συναλλαγές πάνω από ένα ορισμένο χρηματικό όριο ή επαναλαμβανόμενες συναλλαγές που δημιουργούν υποψίες για αδιαφανείς δοσοληψίες.

«Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιορισθούν αισθητά τα περιθώρια για «ξέπλυμα» χρήματος, καθώς σήμερα οι συναλλαγές περνούν όλο και περισσότερο μέσα από το τραπεζικό σύστημα», επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, υποστηρίζοντας ότι και οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να αναφέρουν τις ύποπτες συναλλαγές και στην περίπτωση που δεν το κάνουν έχουν συγκεκριμένες ευθύνες.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη και συστηματική προσπάθεια για την ενίσχυση της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Η τελευταία λαμβάνει χώρα μέσω:

* Της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών -και ειδικά των φορολογικών και τελωνειακών αρχών για τη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων-,

* Της κατάρτισης πίνακα εκπιπτόμενων και μη εκπιπτόμενων δαπανών από τα έσοδα των επιχειρήσεων, *Της παροχής κινήτρων στους πολίτες για την καταγγελία φαινομένων διαφθοράς,

* Της ενσωμάτωσης κοινοτικών οδηγιών με σκοπό την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» χρήματος και της διαφθοράς μέσα από το τραπεζικό σύστημα και το Χρηματιστήριο