Η δυσφορία λόγω του καύσωνα οδηγεί πολλούς σε αναβολή των προγραμματισμένων αγορών τους. Ολόκληρες οικογένειες, καθώς και τουρίστες, επιλέγουν να παραμείνουν σε δροσερούς χώρους και να αποφύγουν τα ψώνια, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα μπορεί να μειωθούν έως και 18%.
Παρά τα αρνητικά στοιχεία, παρατηρούνται και θετικές τάσεις, κυρίως στον τομέα των online αγορών, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν να ψωνίσουν από την άνεση του σπιτιού τους. Επιπλέον, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εποχιακά προϊόντα που προσφέρουν ανακούφιση από τη ζέστη, όπως ανεμιστήρες, κλιματιστικά, μαγιό, ελαφριά ρούχα και είδη θαλάσσης, τα οποία εντάσσονται στις εκπτωτικές προσφορές.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων καύσωνα, όπως το 2021 και το 2023, καταγράφηκε πτώση τζίρου έως 15-20% σε φυσικά καταστήματα, κυρίως σε περιοχές εκτός των μεγάλων εμπορικών κέντρων. Αντίθετα, οι online πωλήσεις σημείωσαν αύξηση έως 10% την ίδια περίοδο, ενώ οι πωλήσεις εποχικών ειδών αυξήθηκαν κατά περίπου 5%.
Για την αντιμετώπιση αυτών των δυσχερειών, ο Βασίλης Κορκίδης προτείνει στρατηγικές στους εμπόρους, όπως η παράταση του ωραρίου των καταστημάτων τις απογευματινές και βραδινές ώρες, η ενίσχυση της online παρουσίας με προσφορές και η προώθηση προϊόντων που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες.
Συνολικά, ο πρόεδρος επισημαίνει ότι η εικόνα της αγοράς υπό συνθήκες καύσωνα είναι αρνητική για τη φυσική λιανική, με μια μικρή αντιστάθμιση από το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα εποχιακά προϊόντα. Η πρόκληση παραμένει για τον εμπορικό κόσμο να προσαρμόζεται γρήγορα και ευέλικτα στις ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες πλέον θεωρούνται κανόνας και όχι εξαίρεση.



