Να γνωρίζουν καλά τη διαδικασία
Ο συλλέκτης που ασφαλίζει ένα έργο πρέπει να γνωρίζει τη διαδικασία. Ο μεσίτης που θα αναλάβει την κάλυψη θα συνεργαστεί με την ασφαλιστική εταιρεία για να δημιουργήσει το ασφαλιστήριο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πελάτη. Η ασφαλιστική με τον διαμεσολαβητή αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλο και όπως αναφέρει ο Pittinger συχνά «συλλέκτες συγχέουν το μεσίτη με την ασφαλιστική εταιρεία».
Να μη χάσουν τα απαραίτητα έγγραφα
Κατά την ασφάλιση ενός έργου τέχνης, αρχικά πρέπει να καθορίσετε τι θα ασφαλίσετε και για τι ποσό. Για το λόγο αυτό, η τεκμηρίωση μέσω εγγράφων είναι το κλειδί. «Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι ότι ο συλλέκτης πρέπει να έχει όλα τα έγγραφα για τη συλλογή του πριν πάει στο μεσίτη, επειδή ο μεσίτης πρέπει να έχει εικόνα για να εκτιμήσει τη συλλογή», σχολιάζει ο Pittinger.
Να αξιολογούν τις ανάγκες τους
Οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το μεσίτη ο οποίος θα αποφασίσει ποια ασφάλιση είναι καλύτερη για σας. Παρέχει η ασφάλιση κατοικίας κάλυψη σε ένα συλλέκτη; Όπως τονίζει ο Pittinger, «Ένα ασφαλιστήριο σπιτιού έχει συμπληρωματικές καλύψεις και δεν επεισέρχεται σε λεπτομέρειες. Η ασφάλιση κατοικίας που καλύπτει έργα τέχνης μπορεί να έχει κενά. Γι' αυτό και ο Pittinger συνιστά να υπάρχει εξειδικευμένη ασφάλιση. Ακόμη και έργα με χαμηλό κόστος ή αναδυόμενες συλλογές μπορούν να ασφαλιστούν: Για συλλογές που αξιολογούνται στα $ 2.500, η AXA προσφέρει 12μηνο συμβόλαιο με ελάχιστο ασφάλιστρο τα $ 75. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πόσο κοστίζει γιατί το ασφαλιστικό τέχνης εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Η Ασφάλιση Τέχνης έχει γενικά πολύ λογικές τιμές σε σύγκριση με άλλα είδη ασφάλισης», λέει ο Pittinger.
Να είναι πάντα προσεκτικοί
Σε περίπτωση ζημιάς ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο σας καλύπτει με δύο τρόπους: Είτε το ασφαλιστήριο θα πληρώσει ένα ποσό, που καθορίζεται από τον ασφαλιστή και το συλλέκτη εκ των προτέρων, ή το συμβόλαιο θα σας αποζημιώσει με βάση το τρέχουσα αγοραία αξία έργου. Ο Pittinger λέει ότι οι συλλέκτες επιλέγουν την προκαθορισμένη δομή πληρωμών για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων είναι και το ότι θα είναι σίγουροι και δεν θα χρειαστεί να τεκμηριώσουν την αξία των έργων τους.



