• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:52 - 18 Νοε 2010

Κρίση Ιρλανδίας- Τώρα όλοι συμφωνούν με τον Weber

Από το Μάιο του 2010 είχε αντιπαρατεθεί ο Πρόεδρος της Bundesbank Axel Weber  με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την απόφαση της τελευταίας να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Τώρα, όπως γράφει το Bloomberg,  οι οικονομικοί αναλυτές αρχίζουν να βλέπουν πως οι κίνδυνοι, για τους οποίους είχε προειδοποιήσει, ίσως να γίνουν πραγματικότητα.

Το πρόβλημα έχει αρχίσει να διαφαίνεται, καθώς η διστακτικότητα της Ιρλανδίας να δεχτεί την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τις εξαγορές ομολόγων και να δανείσει με ρευστό τις τράπεζες της χώρας. Ο κίνδυνος σύμφωνα με τον κ. Weber είναι ότι με το να χρηματοδοτεί η ΕΚΤ το χρέος των χωρών με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και διατηρώντας , πλήττει την ανεξαρτησία της Τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτεθειμένη πλέον στους κινδύνους της κρίσης χρέους, πιέζει εδώ κι έξι μέρες επίμονα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δώσουν λύση στο Ιρλανδικό ζήτημα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη πίεση από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προς την κυβέρνηση της Ιρλανδίας, να δεχτεί την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διατυπώνουν τη πρόθεση της Τράπεζας να αποσυρθεί από τα μέτρα στήριξης.