Δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα μία καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην καταβολή της επόμενης δόσης ύψους 4,2 δις ευρώ στην Ελλάδα, είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομιών Martin Kotthaus την Παρασκευή.
"Απ' όσα γνωρίζω δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ανάγκη χρηματοδότησης από το εξωτερικό πέρα από το πρώτο εξάμηνο, οπότε μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα", είπε ο Kotthaus σε προγραμματισμένη ενημέρωση δημοσιογράφων.
Για το λόγο αυτό, δεν αποκλείεται το Δημόσιο να βάλει χέρι στα κεφάλαια του ΤΧΣ που προορίζονται για τις τράπεζες, προκειμένου να καλύψει τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις μέσα στο καλοκαίρι. Από τη στιγμή που λείπει το 1 δισ. ευρώ από την αρχική δόση της τρόικας ύψους 5,2 δισ., το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί τρόπους για να καλύψει τις ανάγκες του Δημοσίου.
Επιστολές σε επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν αδρανή μπλοκ παροχής υπηρεσιών αναμένεται να αποστείλει την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών με την οποία θα τους γνωστοποιεί ότι αν δεν κινήσουν τις διαδικασίες για το κλείσιμο των βιβλίων τους άμεσα, θα επιβαρυνθούν με την έκτακτη εισφορά των επαγγελματιών ύψους 500 ευρώ για το 2012.
Ήδη τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Απρίλιο σημείωσαν πτώση η οποία διευρύνεται το Μάιο και δεν αποκλείεται να υπερβεί τελικά το 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Η βαθιά ύφεση στην οικονομία, η φοροδιαφυγή και η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί φαινόμενα καθυστερήσεων στην πληρωμή των υποχρεώσεων των φορολογούμενων και στην υποβολή των δηλώσεων είναι οι αιτίες στις οποίες αποδίδεται η αρνητική επίδοση στα έσοδα ενώ από την άλλη πλευρά κίνδυνοι υπερβάσεων εντοπίζονται και στις δαπάνες του προϋπολογισμού οι οποίες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει να παρατείνει τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις και για την υπαγωγή στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που λήγει στο τέλος Μαΐου. Ανάλογη παράταση εξετάζει και για την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φυσικών προσώπων που λήγει στις 15 Ιουνίου προκειμένου να αντιμετωπισθούν και με αυτόν τον τρόπο οι καθυστερήσεις στην καταβολή των οφειλών και των φόρων των φορολογούμενων.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στις εφορίες, στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και στους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποστολή ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε οφειλέτες του δημοσίου - ακόμη και για χρέη κάτω των 500 ευρώ - να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν την οφειλή τους ώστε να αποφύγουν κατασχέσεις και άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος τους.