Η αγορά κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές έδειξε την προτίμησή της στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που διεκδικούν την εξουσία, “βασιζόμενη” στους ψίθηρους και την φημολογία που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με ικανή διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό αυτό πάρτι έδωσε την ευκαιρία στα εγχώρια χαρτοφυλάκια, θεσμικούς, συνδεδεμένα με τις τράπεζες lobbies και retail να απογειώσουν το ταμπλό το οποίο κινήθηκε μόνιμα σε θετικό πρόσημο.
Ταυτόχρονα, στην αγορά “αρέσει” ότι οι Ευρωπαίοι απεργάζονται ένα ακόμα σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο θα έχει ως σκοπό την επιστροφή στην ανάπτυξη. Οι Γερμανοί πάντως, θέτουν πρόγραμμα 100 ημερών στη νέα κυβέρνηση για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και για να πείσει ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Υπό αυτά τα δεδομένα αναμένεται ένα ιδιαιτέρως θερμό καλοκαίρι, που σημαίνει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναλωθεί σε διπλωματωτικές επαφές για να πετύχει κάτι καλύτερο πως προς τη δανειακή σύμβαση. Από το εξωτερικό τα νέα δεν ήταν και τα καλύτερα, αφού το επιτόκιο δανεισμού στην Ισπανία άγγιξε το 7%, μετά την υποβάθμιση από την Moody's. Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 23,39% και είναι λογικό, υποστηρίζουν οι χρηματιστές.
Πρώτον, διότι οι αποτιμήσεις είχαν φτάσει στα τάρταρα. Ενδεικτικά η κεφαλαιοποίηση της ΕΤΕ είχε φτάσει κάτω και από το 1 δισ. ευρώ. Δεύτερον, αποτελούν τις μετοχές με την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα που σημαίνει ότι ευνοείται το trading. Και τρίτον, οι εντολές αγορών βγήκαν από τις συμμαχικές τραπεζικές δυνάμεις, τουςς θεσμικούς που τις υποστηρίζουν. Κέρδη 29,75% για την Alpha, στο 1,23 ευρώ και 8,8 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 24,55% για την Eurobank, στα 0,6190 ευρώ και 6,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο σχεδόν κατά 26% κατέγραψε η ΕΤΕ, στο 1,31 ευρώ και όγκο που ξεπέρασε τα 19 εκατ. τεμάχια.
Επίσης, κατά 25,12% ενισχύθηκε η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,2690 ευρώ και όγκο 11,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 27,49% σημείωσε η μετοχή της Ελλάκτωρ, στα 90,90 λεπτά και άνοδο περίπου κατά 18% για τον ΟΤΕ, στο 1,52 ευρώ, 16,43% για τη ΔΕΗ, στο 1,63 ευρώ, 15% η Βιοχάλκο, στα 2,07 ευρώ, 11% η Coca Cola, στα 13,80 ευρώ, περίπου κατά 9,5% ενισχύθηκε η μετοχή των Folli, 6,21% ο Μυτιληναίος, 4,13% η Motor Oil, στα 4,29 ευρώ.
Ο τζίρος ήταν εντυπωσιακός, στα 81,5 εκατ. ευρώ και μάλιστα χωρίς πακέτα, που σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Οι χρηματιστές, ωστόσο, συνιστούν προσοχή, ααφού η αγορά μάς έχει συνηθίσει τα δύο τελευταία χρόνια στις μεγάλες διακυμάνσεις.
Στ.Κ.Χαρίτος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.