• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:49 - 01 Φεβ 2007

Από 1ης Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Από 1ης Μαρτίου 2007 αναμένεται να ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στην απόφαση αυτή φέρεται να έχει καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με τις όποιες ανακοινώσεις να τοποθετούνται χρονικά από αρμόδια στελέχη περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Την συγκεκριμένη περίοδο οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οριστικοποιούν ορισρτικοποιούν τις αναπροσαρμογές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 25%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φετινό "πακέτο" αναπροσαρμογής των τιμών εντάσσονται:

1. Η δεύτερη αύξηση (η πρώτη έγινε πέρυσι), που κατά μέσο όρο θα κινείται γύρω στο 25%, των τιμών για τα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα, με την τρίτη δόση να έρχεται το 2008. Οι αυξήσεις τιμών θα είναι περιορισμένες σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες, δηλαδή μπορεί να είναι ακόμα και κάτω του 15%, και μεγαλύτερες όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.

2. Οι διορθώσεις ζωνών, καθώς και συντελεστών οικοπέδου και εμπορικότητας για τα εντός σχεδίου ακίνητα, λόγω των υπεραξιών που προκάλεσαν τα περσινά "λάθη" στις τιμές.

3. Η αναπροσαρμογή πάνω από 50% του Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομών -εξέλιξη που θα επιβαρύνει περαιτέρω την τελική τιμή πώλησης των ακινήτων.Το ΕΚΚΟ θα υπολογίζεται με τη νέα αυξημένη τιμή εκκίνησης αναλόγως της κατηγορίας του ακινήτου (μονοκατοικία, πολυκατοικία, γραφεία κ.λπ.) και τους αυξημένους συντελεστές (επιφάνειας, πολυτελείας, όψεων κ.λπ.), με κύριο στόχο τη σύγκλιση ελάχιστου και πραγματικού κόστους κατασκευής και περιορισμού της διαφοράς στο 30%.

4. Οι αυξήσεις κατά μέσο όρο γύρω στο 25% των αξιών για τα εκτός σχεδίου πόλης ακίνητα ενώ είναι πιθανό να φθάσουν ακόμα και στο 50% για νησιωτικές, τουριστικές και παραθαλάσσιες, υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης περιοχές, καθώς και όσες παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση τα τελευταία χρόνια (όπως Ανατολική Αττική).

5. Η διεύρυνση των ζωνών στα εκτός σχεδίου ακίνητα, καθώς και την καθιέρωση ειδικών τιμών για εκτάσεις γης και κτίσματα που βρίσκονται σε απόσταση 500 με 1.000 μέτρων από το σχέδιο πόλης Δήμου ή Κοινότητας, αφού σύντομα θα ενταχθούν στο σχέδιο και συνεπώς θα πολλαπλασιαστεί η αξία τους.


Μ. Χριστοδούλου