• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Άναψε φωτιές με τις συντάξεις ο Μοσκοβισί
14:38 - 03 Ιουλ 2018

Άναψε φωτιές με τις συντάξεις ο Μοσκοβισί

Για πρώτη φορά, ενώπιον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και θεσμούς. Αντίδραση από τον Κωστή Χατζηδάκη εκ μέρους της ΝΔ που ζήτησε εξηγήσεις από τον Μοσκοβισί.

Μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Μοσκοβισί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ρωτήθηκε για το εάν θα κοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου. Η απάντησή του αφήνει ανοιχτά... παράθυρα:

Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται -pacta sunt servanda- αλλά «δεν είναι άκαμπτες», είπε.

"Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την Ελλάδα. Το βασικό είναι να τηρούνται οι στόχοι, αλλά εμείς θα συζητούμε με την Ελλάδα", πρόσθεσε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη χώρα μας το φθινόπωρο για ανάλογες συζητήσεις.

Στην «κουβέντα» αυτή για το φθινόπωρο έβαλε όμως ο κύριος Μοσκοβισί και τις παροχές 700 εκατ. ευρώ που ήδη υπόσχεται ο Πρωθυπουργός για το 2019. «Όλα πρέπει να συζητούνται στον καιρό τους», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Από την άλλη, μιλώντας για την Μεταμνημονιακή εποπτεία, ο Επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι «ασφαλώς θα υπάρχει εποπτεία αλλά δεν είναι νέο Μνημόνιο και δεν έχει νέα μέτρα». Διευκρίνισε όμως και ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά θα πρέπει να τηρηθούν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί».

Αντίδραση Χατζηδάκη

Οι παραπάνω αναφορές του Πιερ Μοσκοβισί άναψαν φωτιές στη ΝΔ, η οποία αντέδρασε διά μέσου του αντιπροέδρου της, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε φυσικά πως η ΝΔ όπως και όλοι οι Έλληνες δεν επιθυμούν να εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Όπως σημείωσε, η ΝΔ φτιάχνει το πρόγραμμά της με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, συνεπώς αν υπάρχει αλλαγή στο ζήτημα των συντάξεων δεν θα πρέπει να γίνεται... μυστικά.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 03/07/2018 - 15:54