• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
13:13 - 26 Απρ 2007

Ν. Στεφάνου: 'Προωθούμε τη συμπαραγωγή θερμότητας - ηλεκτρισμού'

Στα οφέλη της συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού, η οποία μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας έως και 20% σε σχέση με τη χωριστή παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης σε ομιλία του στην «Ημέρα Συμπαραγωγής - Cogeneration Day» του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας.

«Η συμπαραγωγή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού καιστη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενου του θερμοκηπίου», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου.

Σήμερα, μόνο το 13% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. προέρχεται από μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Στην Ελλάδα, λειτουργούν, σήμερα, συστήματα συμπαραγωγής συνολικής μικτής ηλεκτρικής ισχύος 1.980MW που αντιστοιχούν, περίπου, στο 15% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Τα 1.730 MW αντιστοιχούν στους σταθμούς συμπαραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 250MW ανήκουν, κυρίως, σε ιδιωτικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρισμό και θερμική ενέργεια.

«Η προώθηση της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας αποτελεί βασική παράμετρο της στρατηγικής που ακολουθούμε στον ενεργειακό τομέα», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ν. Στεφάνου: "Προωθούμε τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας"