• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:37 - 23 Ιουλ 2007

Kόντρα ΤΕΕ με το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης για τις άδειες

Με διοικητικά μέτρα, όπως η μείωση των ημερών των αδειών των υπαλλήλων τους θερινούς μήνες και ειδικά τον Αύγουστο, δεν αντιμετωπίζονται τα χρόνια προβλήματα των πολεοδομικών υπηρεσιών. Επομένως θα πρέπει να είναι στη διακριτική ευχέρεια των προϊσταμένων τους να κρίνουν τη λειτουργία των τμημάτων - και ως προς το θέμα των κανονικών αδειών του προσωπικού - σε σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ανά υπηρεσία.

Αυτό επισημαίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με αφορμή Εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με βάση την οποία πρέπει να ρυθμιστούν οι άδειες των υπαλλήλων των Πολεοδομιών, έτσι ώστε να απουσιάζει μόνο το 1/3 του προσωπικού, ακόμη και τον Αύγουστο που οι συναλλαγές των πολιτών με τα Πολεοδομικά Γραφεία είναι ελάχιστες.

Το ΤΕΕ υποβάλλει το αίτημα απόσυρσης της Εγκυκλίου, πολύ περισσότερο, αφού: Τα τμήματα αυθαιρέτων και επικινδύνων των πολεοδομικών Υπηρεσιών είναι γνωστό ότι λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα τμήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών τα τελευταία χρόνια επίσης δεν διακόπτουν τη λειτουργία τους, αλλά, όπως και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, υπολειτουργούν, λόγω των θερινών αδειών των υπαλλήλων, της μείωσης της υποβολής αιτήσεων για έκδοση οικοδομικών αδειών, της υπολειτουργίας των τεχνικών γραφείων, εταιρειών παραγωγής υλικών και αδειών των συνεργείων που απασχολούνται στην παραγωγή ιδιωτικών έργων, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες, οπότε διακόπτονται κάποιες οικοδομικές εργασίες (σκυροδετήσεις κλπ).

Με την ευκαιρία, όμως, αυτή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του για την ανάγκη θεσμικού και λειτουργικού εκσυγχρονισμού των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, της έκδοσης οικοδομικών αδειών και του ουσιαστικού ελέγχου της ποιότητας των κατασκευών.

Η λύση των προβλημάτων αυτών δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικές ρυθμίσεις, ούτε με απλή μετάθεση ευθυνών. Ο χρόνος της διαδικασίας έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας δεν έχει πρωτεύουσα σημασία μπροστά στη σωστή τεχνική μελέτη του έργου που διασφαλίζει την καλή ποιότητα.

Η σωστή κατασκευή και ποιότητα του έργου εξασφαλίζεται με την καλή επίβλεψη κατά την κατασκευή, αλλά και από το θεσμικό έλεγχο της κατασκευής πολεοδομικά και ποιοτικά και από την ανάληψη ευθυνών από τους ίδιους τους συντελεστές της παραγωγής του έργου.

Χωρίς συνολική εξέταση και ρυθμίσεις, μέτρα και δράσεις δεν θα επιτευχθεί ούτε η βελτίωση των μελετών, ούτε και η βελτίωση της ποιότητας της κατασκευής που είναι ο τελικός στόχος και επιδίωξη.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η αναδιάρθρωση της λειτουργίας και της γεωγραφικής θέσης των Πολεοδομικών υπηρεσιώνμε κριτήρια ποιοτικά, ποσοτικά, χωρικά, επιχειρησιακά και πολιτικά, όπου αυτό απαιτείται, ώστε να μπορούν να είναι λειτουργικές, πρακτικά βιώσιμες και χρήσιμες.

Θα πρέπει καταρχήν να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στέγασής τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες για τους εργαζομένους και τους συναλλασσομένους, η επαρκής στελέχωσή τους, η κάλυψη των υλικοτεχνικών τους υποδομών, η πλήρης μηχανογράφησή τους και η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των φακέλων, στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Απαραίτητη είναι η κωδικοποίηση και οργάνωση της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, Νομολογίας, αποφάσεων και Εγκυκλίων, ώστε να αντιμετωπισθεί η πολυνομία και να απαλειφθεί η αντιφατικότητα των διατάξεων.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνοδεύονται από διαρκή επιμόρφωση των υπαλλήλων και των μελετητών επί της νομοθεσίας, που ισχύει και παράγεται.

Τέλος, ο έλεγχοςτων κατασκευών κρίνεται σκόπιμο να διενεργείται αυτεπαγγέλτως από ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου κατασκευών, παράλληλα με τις ενέργειες των υπηρεσιών αυθαιρέτων των πολεοδομικών υπηρεσιών