Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Απασχόλησης Δημήτριος Κοντός και ο Γεν. Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημοσθένης Μαμωνάς και από την πλευρά των Τραπεζών εκπρόσωποι τους (Εθνικής, Eurobank, Alpha, Εμπορικής, Πειραιώς, πλην Αττικής), με «υπηρεσιακές» αντιπροσωπείες οι οποίες δήλωσαν (πλην του εκπροσώπου της Εμπορικής) ότι παρευρίσκονται ως απλοί παρατηρητές.
Η ΟΤΟΕ καυτηρίασε τη στάση των Τραπεζών και την τακτική τους να μη συμβάλλουν στη διαβούλευση για εξεύρεση λύσης του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων και την υλοποίηση των αποφάσεων της ΔΟΕ.
Η απόφαση της ΔΟΕ αφορά την εφαρμογή συλλογικών συμφωνιών για τα Ασφαλιστικά Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων με βάση τις οποίες - σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανόνες - πρέπει να διαμορφωθεί το Εθνικό Νομοθετικό Πλαίσιο για τα Ταμεία αυτά.
Η απόφαση αυτή δικαίωσε την ΟΤΟΕ και προήλθε μετά από προσφυγή της στη ΔΟΕ όταν ψηφίστηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση οι Αντιασφαλιστικοί νόμοι 3371/05 και 3455/06 για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων, χωρίς διαβουλεύσεις και συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών (Κυβέρνηση - ΟΤΟΕ - Τράπεζες).
Η θέση που διατύπωσε η ΟΤΟΕ για την εφαρμογή της απόφασης της ΔΟΕ και την λύση του Ασφαλιστικού ήταν υπεύθυνη και κινήθηκε στο τρίπτυχο:
Διάλογος από το σημείο ΜΗΔΕΝ μεταξύ Κυβέρνησης ΟΤΟΕ και Τραπεζών.
Συμφωνία σε όλα τα θέματα που αφορούν στα Επικουρικά Ασφαλιστικά Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων.
Συνολική λύση που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους και θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του Συστήματος.
Ακόμα, προς επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Κυβέρνησης και για να μη θεωρηθεί ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός, η ΟΤΟΕ ζήτησε να ΠΑΓΩΣΟΥΝ όλες οι ΕΝΤΑΞΕΙΣ των επιμέρους Ασφαλιστικών Ταμείων των Τραπεζών στο ΕΤΑΤ, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο διάλογο και συμφωνία συνολικής λύσης.
Επίσης, τόνισε, με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε απόπειρα νόθευσης της απόφασης της ΔΟΕ από καμία πλευρά και επεσήμανε ότι η εφαρμογή των συστάσεων αυτών είναι πολιτική υποχρέωση της Κυβέρνησης η οποία οφείλει να λειτουργεί στα πλαίσια της Διεθνούς Νομιμότητας αλλά και των δημοκρατικών συνταγματικών επιταγών και κάλεσε τις Τράπεζες να μην επιχειρήσουν να αποστούν των δικών τους υποχρεώσεων και δεσμεύσεων απέναντι στους εργαζόμενους.
Η Κυβέρνηση απαντώντας στην ΟΤΟΕ ενώ στην ουσία αναγνώρισε την αναποτελεσματικότητα και τη δυσλειτουργία των Νόμων που ψήφισε για το Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων οι οποίοι έφεραν τα πράγματα στη σημερινή κατάσταση εντούτοις, δεν δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές και εύλογες υποψίες για την ειλικρίνεια των προθέσεών της.
Μετά από αυτά η ΟΤΟΕ δήλωσε ότι είναι έτοιμη για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις όταν η πλευρά των Τραπεζών προσέλθει, όπως αρμόζει για τόσο σοβαρά θέματα για το Ασφαλιστικό και την ίδια την χώρα, στο διάλογο και η Κυβέρνηση αποφασίσει να τηρήσει πραγματικά τους Διεθνείς Κανόνες, υλοποιώντας το αποτέλεσμα των συμφωνιών για τα Ασφαλιστικά Ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει και θα εντείνει τις ενέργειές της σε όλα τα επίπεδα εθνικά και ευρωπαϊκά με στόχο την λύση του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων.



