Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ.Αλογοσκούφης περιλαμβάνουν:
* Πενταπλασιασμό του προνοιακού βοηθήματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων από 600 ευρώ σε 3.000 ευρώ.
* Αύξηση της αποζημίωσης για οικοσκευή κατά 4.000 ευρώ, από 6.000 σε 10.000 ευρώ.
* Ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, οι οποίες θα έχουν τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία.
Η αποζημίωση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα αυξάνεται από 6.000 σε 10.000 ευρώ και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη από 4.500 σε 8.000 ευρώ.
* Χορήγηση εκτάκτου επιδόματος παραγωγικότητας ύψους 2.500 ευρώ στους πυροσβέστες, τους εποχικούς πυροσβέστες, τα πληρώματα των εναέριων μέσων και το προσωπικό της τεχνικής βάσης.
* Δημιουργία Ειδικού Ταμείου για τη στήριξη των πληγέντων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες.
* Αναστολή πληρωμών των ληξιπρόσθεσμων υποχρεώσεων των πληγέντων στις εφορίες για έξι μήνες.
Σχετικά με δημιουργία του Ταμείου Αρωγής το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών άνοιξε λογαριασμό όπου οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε οποιαδήποτε τράπεζα μπορεί να καταθέσει χρηματικά ποσά ενώ μπορεί και να αναφέρει πού επιθυμεί να δοθούν τα χρήματα που καταθέτει.
Ο αριθμός του λογαριασμού είναι 2341103053.
Στο λογαριασμό αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος, με απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει το ποσό των 5.000.000 (πέντε εκατομμυρίων) ευρώ. Το ποσό των 10.000.000 ευρώ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα καταθέσουν στο Ταμέιο Αρωγής το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου.
Ο κ. Μπασιάκος ανακοίνωσε και εκείνος σειρά μέτρων, όπως:
* Επισπεύδεται με ενίσχυση κλιμακίων του ΕΛΓΑ, η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των πληγέντων αγροτών καθώς και προεκτιμήσεων για ζημιές στον αγροτικό τομέα.
* Δίνεται η δυνατότητα ανακούφισης των πληγέντων, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών και για κοινωνικούς λόγους, σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται σε Ειδική Εγκύκλιο, που θα καλύπτει τις εκκρεμείς περιπτώσεις ζημιών από πυρκαγιές.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Μαγγίνας ανακοίνωσε:
* Την αναστολή για 6 μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και τη ρύθμιση όλων των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.
* Την άμεση χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης, ως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.
* Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με 3 μηνιαία επιδόματα από τον ΟΑΕΔ στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών.
* Καταρτίζεται ήδη Ειδικό Πρόγραμμα Επιχορήγησης για 1 χρόνο για την απασχόληση 6.000 ανέργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
* Θα χορηγηθεί πλήρης σύνταξη σε ένα μέλος της οικογένειας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ΄ αναλογίαν των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ.Νάκος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο απέστειλε ήδη σε κάθε Νομαρχία το ποσό του 1 εκατ. ευρώ και σε κάθε πληγέντα Δήμο το ποσό των 300.000 ευρώ ως προκαταβολή για την αποκατάσταση υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές και για την αντιμετώπιση άλλων εκτάκτων αναγκών.
Με από φασή του ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Σπ. Φλογαΐτης, υπέγραψε αποφάσεις για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών τους λόγω φυσικών καταστροφών. Τα ποσά κατανέμονται ως εξής:
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας - 1.000.000 ευρώ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας - 500.000 ευρώ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας - 500.000 ευρώ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας - 500.000 ευρώ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας - 500.000 ευρώ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας - 500.000 ευρώ.



