• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
16:30 - 17 Οκτ 2007

Μέχρι τα 2 δισ. ευρώ θα φτάσουν οι πόροι του Ταμείου κατά της Φτώχειας

Με πόρους ύψους 100 εκατ. ευρώ, οι οποίοι το 2008 θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ και θα προέρχονται από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού ξεκινάει η ίδρυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, στόχος του οποίου είναι η ενίσχυση των εισοδηματικών στρωμάτων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας μέσω στοχευμένων δράσεων. Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Ταμείου κατά της φτώχειας, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, τόνισε ότι, «η επιλογή των δικαιούχων που θα ενταχθούν σε αυτές τις δράσεις - προγράμματα, θα γίνεται κατόπιν συγκεκριμένων και αντικειμενικών κριτηρίων».



Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υπουργός, μταξύ των κριτηρίων δεν θα περιλαμβάνεται μόνο το δηλωθέν εισόδημα, αλλά θα υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα, αν κάποιος είναι μακροχρόνια άνεργος, συνταξιούχος κ.λπ.

Αυτό, γιατί όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης από στοιχεία που έχει στην διάθεσή της η Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών, αρκετοί είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι φέρονται βάση του δηλωμένου εισοδήματος να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Για την εξοικονόμηση των πόρων του Ταμείου θα κοπούν κάποιες ειδικές εισφορές, που αποτελούν κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ για το 2009 τα κονδύλια αυτά τα οποία προωθούνται προς στο Ταμείο κατά της Φτώχειας θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ, με σκοπό το 2010 να αγγίξουν τα 2 δις. ευρώ.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της φτώχειας μέσα στην επόμενη 5ετία, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία, αποτελούν τις δύο χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (επιδόματα).