Ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι η πορεία της οικονομίας είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα της κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και σε ό,τι αφορά την απασχόληση. Το σημαντικό είναι, πρόσθεσε, ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια είναι διασφαλισμένες, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τα μεγαλα δημόσια έργα και τις συμπράξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η ανάπτυξη, τόνισε, θα συνεχίσει να προέρχεται από τις δημόσιες δαπάνες, τις ΣΔΙΤ και τον ιδιωτικό τομέα.
Αναφερόμενος στη δημοσιονομική εξυγίανση, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι πάντοτε τα πράγματα είναι δύσκολα, όμως θα συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση. Υπενθύμισε ότι είναι νομική δέσμευση η χώρα μας να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος και κάθε χρόνο θα πρέπει να υπάρχει μείωση του ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.
Σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008, ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι είναι σημαντικός ο προϋπολογισμός αυτός, μέσα από τον οποίο θα συνεχιστεί η δημοσιονομική εξυγίανση και θα ενισχυθεί η ανάπτυξη. Υπενθύμισε δε ότι θα εφαρμοστεί η δεύτερη φάση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, θα ολοκληρωθεί το Γ'ΚΠΣ, ενώ θα αρχίσει και η χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.
Εξάλλου, ως το τέλος Νοεμβρίου, θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, το ένα που θα αφορά το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και το άλλο την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Τέλος, ο κ.Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στον υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Λέγκα, είπε ότι έχει διαπρέψει ως κοινοβουλευτικός άντρας και ότι έχει πάρα πολλές ικανότητες.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Ν. Λέγκας, είπε ότι είναι αυτονόητη η αγωνία του να ανταποκριθεί στο δύσκολο και σημαντικό έργο που του έχει ανατεθεί και πρόσθεσε ότι βασικός στόχος είναι να προχωρήσει η απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση για να μπορούν να δοθούν κοινωνικές παροχές. Επίσης, είπε ότι ολοκληρώνεται η απογραφή και η αξιολόγηση των ειδικών λογαριασμών για την καλύτερη απεικόνισή τους στον κρατικό προϋπολογισμό.



