Το "παρών" έδωσε άλλωστε σήμερα και ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι για τις σχέσεις των δυο υπουργείων.
Οσον αφορά τα μέτρα, σύμφωνα με αγορανομική διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος θεσμοθετείται η αναγραφή επί του τιμολογίου της έκπτωσης από τις βιομηχανίες προς τους λιανοπωλητές. Σκοπός του μέτρου είναι να μπορεί ο καταναλωτής να επωφελείται όλων των εκπτώσεων που κάνει η βιομηχανία στις μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Μπέζας τόνισε ότι το εν λόγω μέτρο δεν θα έχει καμία επίπτωση στα έσοδα του κράτους και σημείωσε χαρακτηριστικά: «ό,τι πιθανώς θα χάνουμε από τον πωλητή (σε ΦΠΑ) θα το κερδίζουμε από τους λιανοπωλητές».
Σύμφωνα με άλλο μέτρο που ανακοινώθηκε σήμερα καθιερώνεται η δίγραμμη επιταγή για κάθε εμπορική συναλλαγή άνω των 1000 ευρώ μεταξύ παραγωγών και εμπόρων για οπωροκηπευτικά και κρέατα. Στόχος είναι ο έλεγχος για πλασματικές τιμές πώλησης αγαθών και η συνακόλουθη αύξηση κόστους και τιμών. Η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει με τη συνεργασία του ΥΠΟΙΟ και την τροποποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).
Επίσης με την ίδια τροπολογία καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή τιμής πώλησης στο δελτίο αποστολής των αγροτών από τη μετακίνηση προς πώληση αγροτικών προϊόντων.
Ακόμη, το υπουργείο Οικονομίας με οδηγίες προς τις τελωνιακές αρχές καθιερώνει την αποστολή στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου των συνοδευτικών παραστατικών των προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες ώστε να είναι δυνατή η διευκρίνιση εάν ένα προϊόν είναι εισαγόμενο ή ελληνικό και να εξακριβώνεται ευκολότερα η κοστολόγησή του.
Υποχρεωτική καθίσταται πλέον και η επικόλληση τιμής σε κάθε προϊόν, προκειμένου ο καταναλωτής να τη συγκρίνει με αυτή στο ταμείο. Ακόμη θα αναγράφεται με εμφανή τρόπο και η τιμή μονάδας μέτρησης σε υποσυσκευσμένα προϊόντα (κιλό, λίτρο), με στόχο να μην παραπλανάται ο καταναλωτής από τις προσφορές.
Συνάντηση με εκπροσώπους 45 βιομηχανιών
Συνάντηση με 40 περίπου εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και «ελέγχουν» τα περισσότερα ράφια στα σούπερ μάρκετ είχε το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης. Όπως επεσήμανε δεν έγινε καμία «συμφωνία κυρίων», αλλά «συστάσεις» για να συγκρατήσουν τις τιμές όσο το δυνατόν περισσότερο σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ο κ. Φώλιας σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και με άλλους φορείς της αγοράς και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να μη μείνουν αδιάφορες.
Αντιγόνη Αυγεροπούλου



