• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Α.Σαμαράς:H επιτυχία της Ελλάδας θα δώσει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα
20:29 - 04 Οκτ 2012

Α.Σαμαράς:H επιτυχία της Ελλάδας θα δώσει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε στο Συνέδριο για τη συμπλήρωση 125 ετών από την πρώτη έκδοση της International Ηerald Tribune και τόνισε πως η επιτυχία της Ελλάδας θα «λύσει» τα χέρια της Ευρώπης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της χώρας αναφέρθηκε σε μια σειρά από δράσεις που απαιτούνται για τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας του σχεδίου προσαρμογής, προστατεύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

«Εδώ και δεκαετίες προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε υψηλά ονομαστικά επίπεδα ανάπτυξης, κυρίως μέσω της κατανάλωσης και των πολιτικών αναδιανομής του εισοδήματος. Αλλά, όταν υπολείπεσαι σε όρους ανταγωνιστικότητας, αυτό μπορεί μόνο να παράγει υψηλά ελλείμματα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Και όταν συμβαίνει αυτό, το μόνο πράγμα που μπορείς να αναδιανείμεις είναι δανεικά – και αυτό εις βάρος των μελλοντικών γενεών. Αυτό ακριβώς συνέβαινε στην Ελλάδα επί σχεδόν 30 χρόνια», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Στη συνέχεια έθεσε κάποια θέματα που θα πρέπει να γίνουν ευρέως κατανοητά:

-Πρώτον, να μάθει ο κόσμος την αλήθεια χωρίς πολιτικά παιχνίδια και μικροπολιτικά τεχνάσματα.

-Δεύτερον, να οικοδομηθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

-Τρίτον, να αντιμετωπιστούν τα δεινά με ελπίδα.

-Τέταρτο, να επιλυθούν και άλλα προβλήματα της κοινωνίας παράλληλα με την επιβολή των σκληρών μέτρων.

-Πέμπτον, να μη διορθωθούν σφάλματα του παρελθόντος διαπράττοντας τα ακριβώς αντίθετα σφάλματα. Το αντίθετο ενός λάθους είναι μερικές φορές ακόμα χειρότερο.

-Έκτον, κυβέρνηση δια του παραδείγματος δηλάδή αν ζητάς από τον κόσμο να δεχτεί περικοπές, τότε η κυβέρνηση καθώς και κάθε μέλος του κοινοβουλίου θα πρέπει να επιβάλλουν περικοπές στους εαυτούς τους.

-Έβδομο, σωστή διασύνδεση ανάμεσα σε λέξεις – κλειδιά – που προσδιορίζουν το πρόβλημα: δημοσιονομική πειθαρχία, ανταγωνιστικότητα, αποκατάσταση της υπερηφάνειας και εδραίωση της ελευθερίας και της ευημερίας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ, φάνηκε κάθετα αντίθετος : «Η απάντησή μου είναι ευθεία και απροσχημάτιστη, αποκλείουμε εντελώς την προοπτική εξόδου από το ευρω. Γνωρίζουμε ότι αυτό για μας δεν είναι επιλογή. Είναι πλήρης καταστροφή».

Τέλος, δήλωσε ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας θα έχει οφέλη για όλη την Ευρώπη «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε ένα χρόνο από τώρα η επιτυχία της Ελλάδας θα δίνει ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά».

Τελευταία τροποποίηση στις 04/10/2012 - 23:03