ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Motor Oil: Το πλάνο για επενδύσεις και έξοδο στις αγορές

09:36 - 22 Απρ 2021 | Αναλύσεις
Motor Oil: Το πλάνο για επενδύσεις και έξοδο στις αγορές
Θετική πορεία προβλέπει για το 2021 η διοίκηση του Ομίλου της Motor Oil με βάση όσα ανέφερε, χτες, στη διάσκεψη με τους επενδυτές ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Motor Oil Πέτρος Τζαννετάκης. Παράλληλα σχεδιάζει επενδύσεις 240 εκ ευρώ αλλά και επέκταση στις ΑΠΕ καθώς με προοπτική έργων πάνω από 650MW, που αναμένεται να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια την ισχύ των έργων της ΜΟΗ στο 1GW.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο κ. Τζαννετάκης η χρονιά πάει καλά με τους όγκους πωλήσεων να έχουν αυξηθεί, ενώ έχει καλυφθεί το κενό του περυσινού κλεισίματος της οικονομίας. Παράλληλα σημείωσε ότι οι στις εξαγωγές καταγράφεται η μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με την εσωτερική αγορά που παραμένει. «Οι όγκοι παραμένουν χαμηλότεροι από το 19 αλλά υψηλότεροι από το 20, ενώ σημειώνεται μια σχετική ζήτηση στα αεροπορικά και ναυτιλιακά» τόνισε ο κ. Τζαννετάκης.

Σε σχέση με την περυσινή χρήση ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΟΗ έκανε λόγο για «μια χρονιά που χαιρόμαστε ότι πέρασε». «Ήταν ανεπανάληπτη» είπε, «με πολύ χαμηλά περιθώρια, μειωμένη προμήθεια του ΟΠΕΚ» όπου λόγω τη πτώσης του τουρισμού και της διεθνούς οικονομίας καταγράφηκε πτώση 64% σε πωλήσεις σε αεροπορικά καύσιμα και ναυτιλία στο τέταρτο τρίμηνο.

«Ήταν έτος υγιεινής και ασφάλειας. Καταφέραμε να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την αγορά και να αγοράζουμε αργό στο βέλτιστο τρόπο» τόνισε ο κ. Τζαννετάκης.

Αναφορικά με το επενδυτικό πλάνο φέτος προβλέπονται επενδύσεις ύψους 240 εκατ. έναντι 175,1 εκατ. Το 2020ευρώ. από αυτά τα ποσά 140 εκατομμύρια θα στηρίξουν το πρόγραμμα επέκτασης στον κλάδο ΑΠΕ, όπου ο Όμιλος στοχεύει σε 380 MW εγκατεστημένης ισχύος το 2022 με το βασικό τμήμα στα Αιολικά. Μέχρι το 2025 ο στόχος είναι για δυναμικότητα στα 600 MW και σε βάθος χρόνου 1 GW.

Να σημειωθεί ότι πριν τρεις εβδομάδες η Motor Oil απέκτησε 11 εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 220 MW και ένα υπό κατασκευή 20 MW από το private fund  Fortress, με την καταβολή 123,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία εισήλθε στον κλάδο των ΑΠΕ το 2019 και σε 18 μήνες ξεπέρασε τον στόχο για εγκατεστημένη ισχύ 300 MW.

Μάλιστα όπως αναφέρθηκε για τη στήριξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ εξετάζονται όλες οι δυνατότητες μεταξύ των οποίων και το ευρωομόλογο. Τον επόμενο χρόνο λήγει εξάλλου το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ με κουπόνι 3,25%, κάτι που ίσως οδηγήσει και σε έξοδο στις διεθνείς αγορές στο β΄εξάμηνο του 2021.

Τέλος σε σχέση με τη διανομή μερίσματος για το 2020 ο κ. Τζαννετάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της απόφαση για μη διανομή. «Πέρυσι αφήσαμε το μέρισμα άθικτο, γιατί να πληρώσουμε ένα μικρό τώρα και να μην το καθυστερήσουμε να δούμε πως θα πάει το 6μηνο και να επανέλθουμε με πιο γενναιόδωρο ενδιάμεσο μέρισμα» είπε χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.