ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί κατέρρευσε το Χρηματιστήριο βιώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της χρονιάς

08:06 - 20 Ιουλ 2021 | Αναλύσεις
Γιατί κατέρρευσε το Χρηματιστήριο βιώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της χρονιάς
Η μετάλλαξη Δ προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς στη χρηματιστηριακή αγορά που επέστρεψε 5 μήνες πίσω στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 22ας Μαρτίου 2021. Ταυτόχρονα χάθηκαν μέσα σε 450 λεπτά συνεδρίασης συνολικά 2,23 δις ευρώ από την κεφαλαιοποίηση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για το 2021 με τη χρηματιστηριακή αξία να υποχωρεί στα 59,890 δις ευρώ.

Επίσης η χθεσινή ημερήσια πτώση (-3,88%) είναι η μεγαλύτερη της χρονιάς μετά το (-2,77%) που είχε καταγραφεί στο κλείσιμο της  συνεδρίασης της 27ης Ιανουαρίου 2021.

Το χαμηλό βαρομετρικό που έπληξε το χρηματιστήριο στη προτελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου αποδίδεται ξεκάθαρα στην επέλαση του τέταρτου κύματος του κορονοϊου που ήδη έφερε το πρώτο lockdown στη χώρα με το νησί της Μυκόνου να τίθεται σε καραντίνα μέχρι και τις 27 Ιουλίου 2021.

Βέβαια, η αγορά έβλεπε τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού απειλούν την τουριστική περίοδο, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της στην μακρά συσσώρευση. Πλέον όλοι βλέπουν ότι η περίοδος χάνεται, μια χρονιά μάλιστα που ο προϋπολογισμός προσπαθεί να ανακάμψει από τις περσινές ανισορροπίες και όταν το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο του έτους ξεπέρασε τα 13 δισ. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δαπάνες της κεντρικής διοίκησης σχεδόν εκτροχιάστηκαν, αφού διαμορφώθηκαν στα 31,474 δισ. ευρώ, από 26,622 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020.

Οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν φθάνουν οι εναπομείναντες 5 μήνες της χρονιάς για να μπορέσει η αγορά να καλύψει τις απώλειες αφού έχει επιστρέψει στον Μάρτιο του 2021 και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στην οικονομία εν όψει του ανοίγματος των σχολείων στις 11 Σεπτεμβρίου των ΑΕΙ τον προσεχή Οκτώβριο.

Το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα έχει καθηλωθεί,  5 μήνες παραμένει περίπου στάσιμο, με την συσσώρευση διαρκείας να συνεχίζεται. Τα θετικά νέα, αυξήσεις κεφαλαίου τραπεζών, Ταμείο Ανάκαμψης προεξοφλήθηκαν και το ελληνικό χρηματιστήριο άρχισε να αξιολογεί τα μαύρα σύννεφα που άρχισαν να εμφανίζονται με την μετάλλαξη Delta, τον κορωνοιό και βεβαίως την περιορισμένη επενδυτική ορατότητα.

Το βασικό σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι θα βρεθεί στην ζώνη των 820 με 800 μονάδων το προσεχές διάστημα.

Οι 820 με 800 μονάδες είναι απόρροια όχι μόνο της μετάλλαξης Delta αλλά και ευρύτερων ζητημάτων όπως υπερτιμημένες αγορές. Οι επενδυτές να προσέξουν και να διατηρούν υψηλή ρευστότητα, όσο θα υποχωρεί το χρηματιστήριο τόσο θα αυξάνονται και οι ευκαιρίες για επενδύσεις σε καλές τιμές με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.