ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mytilineos: Η δικλείδα ασφαλείας του hedging- Η υπέρβαση των στόχων Κύριο

07:58 - 03 Ιουν 2022 | Αναλύσεις
Mytilineos: Η δικλείδα ασφαλείας του hedging- Η υπέρβαση των στόχων
Για την πρακτική που είναι στο DNA της Mytilineos και την οποία εφαρμόζει εδώ και 20 χρόνια έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (2/6) Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Πρόκειται για την αντιστάθμιση κινδύνου (hedging), η οποία μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» ώστε να δείξει την απαιτούμενη αντοχή απέναντι στην πολλαπλή κρίση του πληθωρισμού, των υψηλών τιμών στην ενέργεια και του πολέμου στην Ουκρανία. «Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αν εξασφαλιστεί η εταιρεία και να πάρει το πλεονέκτημα από την άνοδο των τιμών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος. Χειροπιαστό και πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το «Αλουμίνιον» της Mytilineos, το οποίο είναι από τα λίγα εργοστάσια αλουμινίου που συνεχίζουν να λειτουργούν μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, «τα δύο τελευταία χρόνια συνέβησαν τα πάντα. Έχουμε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, ξεπετάχτηκε ένας… κοιμώμενος πληθωρισμός που είχε να εμφανιστεί εδώ και 40 χρόνια», ενώ ανέφερε και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος και CEO της Mytilineos διαβεβαίωσε πως «η εταιρεία επιδεικνύει ανθεκτικότητα και είναι σε θέση να προβλέψει ότι ο στόχος του διπλασιασμού των (σ.σ. καθαρών) κερδών του 2022 σε σχέση με το 2020 και θα επιτευχθεί και θα υπερβεί τις προβλέψεις». Σημειώνεται ότι το 2020 τα καθαρά κέρδη της Mytilineos είχαν διαμορφωθεί στα 130 εκατ. ευρώ, οπότε στόχος για φέτος είναι να επιτευχθεί -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η υπέρβαση των 260 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας για την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως «για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, όλα τα business units δούλεψαν αδιάκοπα πολλές ώρες κάθε μέρα», προκειμένου να υπερβούν τις δυσκολίες. «Δεν δεχόταν κανένας από εμάς να μην επιτευχθεί ο στόχος», πρόσθεσε.

Ειδική μνεία έγινε και στην είσοδο της μετοχής της Mytilineos στον MSCI Greece Standard Index, με τον πρόεδρο της εταιρείας να σημειώνει πως πρόκειται για ένα όνειρο ετών που «μας έδωσε μεγάλη ικανοποίηση». «Μέσα σε λίγες μέρες, το είδος των funds που μπαίνουν πλέον στην εταιρεία είναι τελείως διαφορετικά», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος φέρνοντας ως παράδειγμα το Abu Dhabi Investment Authority, το οποίο αγοράζει κάθε μέρα ένα αριθμό μετοχών της Mytilineos και «δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει».

Σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για την αύξηση στις τιμές των commodities (εμπορεύματα - αναφορά κυρίως στα μέταλλα), ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως όταν άρχισε να υποχωρεί η πανδημία της Covid-19, οι επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα το καταναλωτικό κοινό άρχισε να ξοδεύει περισσότερα απ’ ότι ξόδευε προ πανδημίας. Η «έκρηξη» των παραγγελιών σε συνδυασμό με το ανέτοιμο supply chain (εφοδιαστική αλυσίδα) είχε ως αποτέλεσμα η προσφορά να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την ξαφνική πολύ μεγάλη ζήτηση και ως εκ τούτου να «ανέβουν» κατακόρυφα οι τιμές, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε πως οι τιμές των commodities, όπως το αλουμίνιο, θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ αναφερόμενος στα soft commodities (π.χ. σιτάρι) σημείωσε πως η διαθεσιμότητά τους θα εξαρτηθεί από την έκβαση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η Mytilineos διαθέτει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 8 GW, εκ των οποίων τα 5 GW αποτελούν το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο και βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη Χιλή, την Αυστραλία και την Ασία, 2 GW βρίσκονται στην Ελλάδα και 1 GW στην Ιταλία. Από το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο, 2 GW βρίσκονται σε πολύ ώριμη φάση και 3 GW υπό ανάπτυξη, με τα μισά από αυτά να είναι στα τελικά στάδια ανάπτυξης. Ξεχωριστή ήταν η αναφορά στο ιταλικό χαρτοφυλάκιο του 1 GW, εκ των οποίων το 50% είναι έτοιμο για κατασκευή και το υπόλοιπο 50% σε ανάπτυξη. Τέλος, αναφορικά με το ελληνικό χαρτοφυλάκιο των 2 GW, τα 250 MW λειτουργούν, τα 250 MW βρίσκονται σε τελικά στάδια αδειοδότησης και το υπόλοιπο 1,5 GW που αποκτήθηκε πρόσφατα βρίσκεται σε τελική φάση αδειοδότησης.

Τέλος, η γενική συνέλευση της Mytilineos ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,42 ευρώ ανά μετοχή υπέρ των μετόχων της εταιρείας, το οποίο μετά την παρακράτηση φόρου ποσοστού 5% (καθαρό μέρισμα) ανέρχεται σε 0,399 ευρώ ανά μετοχή. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα είναι η 24η Ιουνίου, ενώ η διαδικασία καταβολής του μερίσματος στους μετόχους θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου.

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.