ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προεκλογικός παλαιοκομματισμός

18:30 - 22 Δεκ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και μαζί του αναγκαστικά όλοι οι κυβερνητικοί επιμένουν να λένε ότι οι εκλογές θα γίνουν τότε που τις είχε ορίσει εκείνος, δηλαδή περί τον Απρίλιο-Μάιο, πιο αόριστα κάπως την άνοιξη του 2023, και τελευταία λανσάρουν το «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία». Από την πλευρά της η στήλη επιμένει να τονίζει ότι μετά την πρωτοχρονιά, ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές, με τους Φεβρουάριο ή Μάρτιο να έχουν τις περισσότερες πιθανότητες.

Η προεκλογική κούρσα έχει αποκτήσει φρενήρη ρυθμό, κυρίως με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, με ορατό τον κίνδυνο της εξουθένωσης αν το τραβήξει παραπέρα. Άλλωστε, τον Φεβρουάριο θα έχουν υλοποιηθεί πια όλες οι παροχές που αφειδώς προσφέρει η κυβέρνηση εν όψει εκλογών και ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν αθέτησε τον λόγο του κάνοντας τις εκλογές ένα – δύο μήνες νωρίτερα.

Τούτων λεχθέντων, τούτη η προεκλογική εκστρατεία διεξάγεται με τις πιο παλαιοκομματικές μεθόδους από την πλευρά της κυβέρνησης. Θα έλεγα μάλιστα ότι ο Μητσοτάκης ξεπερνά ακόμη και τους παλαιοκομματικούς του παρελθόντος σε διευκολύνσεις, ρυθμίσεις, παρατάσεις, παροχές, επιδόματα και ό,τι άλλο αποβλέπει στην εξασφάλιση της εύνοιας των ψηφοφόρων οριζοντίως και καθέτως. Με την κουλτούρα της επαιτείας – λεηλασίας – ανευθυνότητας – γελοιότητας να παραμένει κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία, υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια για πραγματική μεταρρύθμιση. Και μιλώντας για εύνοια ψηφοφόρων, είναι φανερό ότι η βόλτα που έκανε ο πρωθυπουργός στη Βόρεια Ήπειρο στοχεύει στο να κλείσει τρύπες διαρροών προς την εθνικιστική υπερδεξιά, ή και στην προσέλκυση ψηφοφόρων από τον συγκεκριμένο χώρο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει η Τουρκία ως επιχείρημα για να δικαιολογήσει τα συχνά περάσματα αξιωματούχων της από τη Δυτική Θράκη…

Την ίδια ώρα βέβαια και ενώ οι πολίτες που θέλουν τον εκσυγχρονισμό της χώρας δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις παλαιοκομματικές πρακτικές της κυβέρνησης, ανοίγουν το στόμα τους ο Τσίπρας και οι δικοί του, οπότε τους φέρνουν αυτομάτως στα ίσα τους. Καθώς ο παλαιοκομματισμός των Συριζαίων συνήθως εκδηλώνεται με μείγμα ακραίας ανοησίας. Επιβεβαιώνοντας ότι το μεγαλύτερο «δεκανίκι» του Μητσοτάκη στο εσωτερικό είναι ο Τσίπρας. Ο οποίος τελευταία βρήκε βοηθό και μιμητή στο πρόσωπο του Ανδρουλάκη, που τα έκανε μούσκεμα με την υπόθεση Καϊλή. Στο εξωτερικό πάντως, το δεκανίκι του Μητσοτάκη είναι αναμφισβήτητα ο φοβερός Ερντογάν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.