ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητούνται οι πραγματικοί ευάλωτοι

19:55 - 27 Δεκ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Δεν ξέρουμε ακριβώς σε ποιο σημείο του προεκλογικού αγώνα (αγώνα για να του δώσουμε και ένα… ηρωικό στοιχείο, αφού ζούμε στη χώρα του δήθεν), αλλά είναι σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος του διεξάγεται στο όνομα των «ευάλωτων». Από την πλευρά της η κυβέρνηση μοιράζει άφθονο χρήμα με διάφορους τρόπους και μορφές για να τους στηρίξει, ενώ από τη δική της πλευρά η αντιπολίτευση -σύσσωμη- αποκαλεί «ψίχουλα» αυτά που δίδονται, ζητάει περισσότερα και υπόσχεται και άλλα. Τόσα, ώστε η Ελλάδα να μην έχει πια ευάλωτους και να βαδίζει προς το πεπρωμένο της πλούσια και αρειμάνια. Το που θα βρεθούν τα λεφτά για να υλοποιήσει τις απαιτήσεις και τις υποσχέσεις της η αντιπολίτευση στο ιδεατό μέλλον και εφόσον κυβερνήσει, είναι γνωστό: στα λεφτόδεντρα που αφθονούν στη ένδοξη χώρα μας.

Κατόπιν όλων αυτών, η λογική λέει ότι πρέπει να βρεθούν οι ευάλωτοι. Ποιοι είναι δηλαδή αυτοί οι συμπολίτες για τους οποίους δείχνει τόσο ενδιαφέρον η πολιτική τάξη και στα πόδια τους αραδιάζονται δισεκατομμύρια. Όχι ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν ασφαλώς, αλλά ποιοι και πόσοι είναι τέλος πάντων. Γιατί αν πιστέψουμε κάποια επίσημα στοιχεία, είναι πάρα πολλοί, αλλά ταυτόχρονα η εμπειρική παρατήρηση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τάξη αόρατων στη μεγάλη πλειοψηφία της. Και εξηγούμαι:

-Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της 24-25 Δεκεμβρίου, που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, σχεδόν το 40% των φορολογουμένων δήλωσαν οικογενειακό εισόδημα 0 έως 5.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2021, που σημαίνει ότι ζουν με μόλις 417 ευρώ τον μήνα οι πιο τυχεροί από αυτούς. Ένα ακόμη σχεδόν 20% των 6.471.000 φορολογουμένων δήλωσαν φέτος ετήσιο εισόδημα 5 – 10.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα που δείχνει ότι πάλι οι πλουσιότεροι από αυτούς, δηλαδή εκείνοι που πιάνουν τις 10.000 ευρώ ζουν 834 ευρώ τον μήνα. Άρα το 60% των Ελλήνων ζουν σε καθεστώς μαύρης φτώχειας και στην καλύτερη περίπτωση, ανέχειας.

-Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, 615.475 αυτοαπασχολούμενοι δήλωσαν συνολικά ακαθάριστα έσοδα 39,07 δισεκατομμύρια ευρώ, οι μισοί περίπου από δαύτους, δηλαδή οι 356.957 «ομολόγησαν» ότι είχαν καθαρά κέρδη, αλλά μόλις 3,39 δισεκατομμύρια. Άρα από εκείνα τα ακαθάριστα κέρδη στο τέλος έμεινε κάτι παραπάνω από το ένα δέκατο ως καθαρά, δηλαδή φορολογήσιμο…

-Για να συμπληρωθεί η εικόνα, σύμφωνα με δημοσίευμα πάλι της «Καθημερινής», της 23ης Δεκεμβρίου, που βασίζεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το 33% των Ελλήνων, με μεγάλη πιθανότητα να φτάνει και το 39%, παραδέχονται ευθέως ή έμμεσα, ότι από το 25% ως το 75% του εισοδήματός τους το λαμβάνουν σε μετρητά. Μακράν το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. Είναι βέβαιο ότι πολλοί από τους αναγνώστες έχουν πληρώσει μετρητά για να έχουν μεγαλύτερη έκπτωση σε μαγαζιά, είναι ευρύτατη η εμπειρία εκείνων που κάλεσαν τεχνίτες στο σπίτι και τους πλήρωσαν με μετρητά δίχως απόδειξη και υπάρχει η κατηγορία των διαφόρων που αρνούνται να πληρωθούν μέσω τραπέζης, να κατατεθούν δηλαδή χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους, αν έχουν τέτοιον.

Αβίαστο συμπέρασμα από τα παραπάνω: Στη χώρα του άξιου Πιερρακάκη, η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να βασιλεύει, συμβαδίζοντας με την επαιτεία, τη λεηλασία, το δήθεν και τη γελοιότητα. Επομένως όλοι οι δείκτες περί φτώχειας, ανεργίας και οικονομικής διαστρωμάτωσης είναι εντελώς αναξιόπιστοι. Την κατάσταση αυτή συντηρεί και υπηρετεί με μεγάλη προσήλωση η πολιτική τάξη στο σύνολό της. Ευάλωτοι ασφαλώς υπάρχουν, αλλά τρέχα γύρευε πόσοι και ποιοι είναι πραγματικά. Και πάντως όχι όσοι δηλώνουν ευάλωτοι, στο όνομα των οποίων τα κόμματα μοιράζουν συστηματικά και με τη βοήθεια δημοσιογράφων και μήντια τα ιμάτια της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.