ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών- Στο επίκεντρο οι τραπεζικές πιέσεις

12:49 - 14 Μαρ 2023 | Σχόλια Αγοράς
Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών- Στο επίκεντρο οι τραπεζικές πιέσεις
Έντονη μεταβλητότητα καταγράφει το πρωί της Τρίτης (14/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, επηρεασμένο από το διεθνές κλίμα στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB και της Signature Bank.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης το πρωί της Τρίτης (14/3), βρίσκεται στο -0,53% και στις 1043,99 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 13,39 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE παρουσιάζει πτώση 0,61% στις 2574.,09 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 1,57% και βρίσκεται στις 788,46 μονάδες.

Η πρόσφατη κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank έχει προκαλέσει τριγμούς στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί. Οι αναλυτές, αν και δεν βλέπουν άμεση επιρροή των ευρωπαϊκών τραπεζών, ανησυχούν για το ξέσπασμα μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρόμοιας του 2008.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται ότι την προσεχή Πέμπτη θα προχωρήσει σε μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Οι αναλυτές του Bloomberg, σε πρόσφατη έρευνα, σημείωσαν ότι η κορύφωση του επιτοκίου καταθέσεων θα βρεθεί στο 3,75% από 2,5% που βρίσκεται σήμερα.

Από την άλλη, η JP Morgan και η Citi θεωρούν ότι η ΕΚΤ πιθανόν να σταματήσει τις αυξήσεις όταν το επιτόκιο φθάσει στο 3,5%.  Όσο για τη Fed, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα κάνει μια μικρή παύση στην αύξηση των επιτοκίων, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών.

Στην εγχώρια αγορά, το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και η πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί, επιδρούν αρνητικά στη Λεωφόρο Αθηνών, κάτι που έγινε αντιληπτό την περασμένη εβδομάδα μετά την ισχυρή πτώση του Γενικού Δείκτη.

Μετά την ισχυρή διόρθωση των προηγούμενων ημερών, ο τραπεζικός κλάδος σήμερα προσπάθησε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση, ωστόσο οι πιέσεις «κέρδισαν». Στο επίκεντρο, βρίσκεται η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διολισθαίνει 2,25%. Παράλληλα, ισχυρά πτωτικά κινούνται οι μετοχές των ΕΤΕ (-1,82%), Eurobank (-0,58%) και Τράπεζα Πειραιώς (-1,75%).

Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά κινούνται οι μετοχές των ΔΕΗ (+1,26%), Μυτιληναίος (+1,11%), Motor Oil (+1,80%) και ΟΠΑΠ (+1,49%). Στον αντίποδα, απώλειες παρουσιάζουν οι μετοχές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,18%), Ελλάκτωρ (-0,41%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,11%) και Jumbo (-0,09%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.